«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία των παιδιών μας»!

sxoleio taksh patoma

Ανακοίνωση ΚΚΕ για κρούσμα σε σχολείο του Κερατσινίου

Με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Βάσεις Κερατσινίου-Δραπετσώνας του ΚΚΕ εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τα μέτρα κατά της πανδημίας, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Μόλις λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα – καθηγητές, γονείς, μαθητές - βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό, καθώς διαπιστώνουν ότι, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις πως έχουν παρθεί όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στις σχολικές μονάδες, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε, ενόψει του 2ου κύματος της Πανδημίας. Εκπαιδευτικοί λείπουν. Καθαρίστριες λείπουν. Υποδομές λείπουν. Μέτρα προστασίας λείπουν.
Η κυβέρνηση ήδη πριν το καλοκαίρι μπορούσε να πάρει μέτρα για τα σχολεία. Χρόνο είχε! Χρήματα είχε! Αλλά μάλλον δεν περίσσεψε τίποτε απ’ το «αναπτυξιακό πακέτο» των 70 δις ευρώ, για την Παιδεία και την Υγεία, παρά μόνο για τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών με πλήρη αδιαφορία για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Προκλητικές αλλά και αποκαλυπτικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο σχολείο ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ»!
Όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει «λάστιχο» από την κυβέρνηση και εφαρμόζονται κατά το δοκούν, είναι λογικό να μην της έχει κανείς εμπιστοσύνη.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες, τα παραδείγματα πολλά! Η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας μέσα στα σχολεία δυστυχώς επιβεβαιώνεται με επικίνδυνο τρόπο για την υγεία του λαού και των παιδιών του για ακόμα μια φορά:
Στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού και δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο!
Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως οι οδηγίες που πήρε από υπεύθυνο του ΕΟΔΥ ήταν πως «εφόσον το κρούσμα ήταν ασυμπτωματικό για πάνω από 48 ώρες δεν χρειάζεται να παρθεί απολύτως κανένα μέτρο ούτε στο σχολείο, ούτε στις επαφές του κρούσματος εντός σχολικής κοινότητας. Πως αρκεί να μείνει σε καραντίνα 14 ημερών το κρούσμα και το οικογενειακό του περιβάλλον»! Ο ίδιος μάλιστα δεν ενημέρωσε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ενώ είπε πως για καθαρά ψυχολογικούς λόγους θα γινόταν μια απολύμανση στο σχολείο την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη. Οι καθηγητές ήρθαν προ εκπλήξεως την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη όταν μετά το τέλος των μαθημάτων είδαν το συνεργείο απολύμανσης μέσα στο σχολείο, διαπιστώνοντας πως ούτε η απολύμανση για την οποία είχαν ενημερωθεί δεν είχε γίνει την προηγούμενη μέρα.
Ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο Γυμνάσιο του Κερατσινίου κυριολεκτικά στραπατσάρει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως δήθεν «όλα είναι έτοιμα και ασφαλή για το άνοιγμα των σχολείων». Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει «κουρελόχαρτα» με τον ΕΟΔΥ, όπως ισχυρίζεται ο Διευθυντής του σχολείου, να δίνει οδηγίες στο σχολείο πως «τα ασυμπτωματικά επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν πρέπει να μας ανησυχούν για την διασπορά του κορονοϊού», με σχολεία χωρίς καθαρίστριες και καθαρίστριες να είναι υπεύθυνες για την σχολαστική καθαριότητα 2 και 3 σχολείων ταυτόχρονα, με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων να μην ισχύει για τις σχολικές αίθουσες στις οποίες στοιβάζονται μαθητές σε τμήματα των 22, 25 ή και παραπάνω παιδιών ανά τάξη.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας στο οποίο οι εκπαιδευτικοί έστειλαν αίτημα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά να τους δώσει έγκριση να χωρίσουν την Γ΄ Λυκείου που αριθμεί 49 μαθητές σε 3 τμήματα αντί για 2 ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Στο αίτημα των εκπαιδευτικών διευκρινιζόταν πως στο σχολείο υπάρχει κενή αίθουσα και πως οι ίδιοι θα μπορούσαν να καλύψουν τις διδακτικές ώρες και του 3ου τμήματος. Παρ’όλα αυτά η απάντηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ήταν αρνητική!
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας στα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Μας εμπαίζουν και παίζουν με την υγεία των παιδιών μας!

Ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση της προστασίας των παιδιών και των οικογενειών μας! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Απαιτούμε:
• Να διενεργηθούν τεστ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου με ευθύνη του κράτους.
• Διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ μέσα στη σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς κ μαθητές όλων των σχολείων, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση διάδοσης του ιού.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία. Πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών που θα καλύπτουν τις ανάγκες.
• 15 μαθητές ανά τμήμα σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Να εξασφαλιστούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι (σχολικές μονάδες, αίθουσες, δημόσια κτίρια) για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
• Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με όρους πανδημίας και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
• Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών κ ωρομίσθιων καθηγητών.
• Εξασφάλιση κονδυλίων για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών στα σχολεία (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.α.)»

 

eep logo