Ψήφισμα σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

agia sofia

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

"Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η θρησκευτική τελετή, που διοργανώθηκε στον χώρο της, αποτελούν άλλη μία ακραία και επικίνδυνη τακτική της τουρκικής ηγεσίας, που αφενός δείχνει ασέβεια σε ένα παγκόσμιο μνημείο ιστορικής κληρονομιάς και αφετέρου πυροδοτεί νέες εντάσεις και επιθετικές ενέργειες στην ευρύτερη πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή αποσκοπεί ξεκάθαρα στην εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των ανθρώπων για να προκαλέσει νέες περιπέτειες στον γεωγραφικό μας χώρο.

Η Αγία Σοφία, ενταγμένη από το 1985 στον σχετικό κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο θρησκευτικών ελευθεριών της ανθρωπότητας και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει.
Η ενέργεια του Τούρκου προέδρου εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή μας, η οποία υποθάλπεται και από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εθνικιστικές ενέργειες του Τ. Ερντογάν και να μην τις ενισχύει. Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ακολουθήσει τον μισαλλόδοξο και άκρως επικίνδυνο κατήφορο της τουρκικής άρχουσας τάξης.
Η ειρήνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη των λαών είναι η απάντηση σε κάθε εθνικισμό και αλυτρωτισμό, που αποτελεί την ιδεολογική βάση για την καλλιέργεια του μίσους μεταξύ γειτονικών λαών. Η χώρα μας, ταυτόχρονα, πρέπει να κάνει γνωστό σε όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα αποδεχθεί παραβιάσεις των συνόρων και αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου- Δραπετσώνας καταδικάζει την απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και θα αποστείλει το παρόν ψήφισμα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ζητώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά και διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα του μνημείου".

eep logo