«Ποσειδώνια», Πύργος, Ξενοδοχείο και …καθημερινότητα

peiraias kentro

Ενώ με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, την τραπεζική αργία, τα capital controls, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τα συμφωνία φαίνεται ότι εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχει «παγώσει» ο πολιτικός χρόνος, για κάποιο… περίεργο λόγο στο Δήμο Πειραιά φαίνεται ότι σχεδιάζουν μεσομακροπρόθεσμα. Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν προέρχονται τόσο από την πλατεία Κοραή αλλά κυρίως διαρρέουν από φορείς, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, που ούτως ή άλλως έχουν σταθερή σχέση με το Δήμο Πειραιά.

Έτσι, όπως πληροφορείται το Portnet, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ θέτει την πώληση του ΟΛΠ ως πρώτη προτεραιότητα στο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, σπεύδει να «κλείσει τα μέτωπα» με τους παραλιμένιους Δήμους, κάνοντας σχετικές …προσφορές. Σε ότι αφορά το Δήμο Πειραιά, που είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Περιφέρειας και ο μοναδικός που εκπροσωπείται ex officio στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ίδιο το Ταμείο, προτείνει με την πώληση του ΟΛΠ ο επενδυτής να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής ετήσιου μισθώματος ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στο Δήμο Πειραιά και παράλληλα την υποχρέωση να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους έως 50 εκατομμυρίων ευρώ (!) που θα αφορούν μεν τη λειτουργία της πόλης, αλλά θα γίνουν εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Έτσι, πληροφορίες από τα «Ποσειδώνια» αναφέρουν ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις ώστε να διερευνηθεί αν είναι δυνατόν η Έκθεση των Ποσειδωνίων του 2018 (για το 2016 δεν συζητείται λόγω χρόνου) να επιστρέψει στον Πειραιά και μάλιστα στο Παλατάκι. Κι αυτό γιατί εκεί και στην κατασκευή Εκθεσιακού-Συνεδριακού Κέντρου φαίνεται να κατευθύνει το ενδιαφέρον του σε ότι αφορά την επένδυση των 50 εκατ. ευρώ, εφόσον πουληθεί ο ΟΛΠ, ο Δήμος Πειραιά.

Εφόσον υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα μεγάλα βήματα της στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής Μώραλη για την επόμενη τετραετία. Η ενδεχόμενη αξιοποίηση του Πύργου στο λιμάνι, είτε ως ξενοδοχείο, είτε και με παράλληλες λειτουργίες, επίσης θα μπορούσε να είναι ένα από τα βήματα που συμπληρώνουν αυτή τη στρατηγική. Την οποία άλλωστε φαίνεται να πλαισιώνουν κινήσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που παρά την κρίση, βλέπουν στον Πειραιά επενδυτικές ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, γνωστή επιχειρηματική οικογένεια του Πειραιά φέρεται αποφασισμένη να κατασκευάσει ξενοδοχείο 5 αστέρων σε έκταση ιδιοκτησίας της κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά. Μια τέτοια επένδυση υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να προσφέρει έως και 400 θέσεις μόνιμης εργασίας, κάτι που εφόσον υλοποιηθεί, συνδέεται απολύτως με τις προεκλογικές εξαγγελίες Μώραλη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της ανάπτυξης.

Παράλληλα, συνομιλητές του Δημάρχου διαπιστώνουν ότι δεν προσπαθεί να κρύψει τον προβληματισμό του για το επίπεδο καθημερινής λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, ιδίως στον Τομέα της καθαριότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο μέτωπο αυτό της καθημερινότητας, και ιδίως σε ορισμένους τομείς της καθαριότητας, αναμένεται να επικεντρωθεί – και έχουν γίνει σχετικοί σχεδιασμοί – η Δημοτική Αρχή Μώραλη, αμέσως μετά το καλοκαίρι.

eep logo