Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα πεπραγμένα έτους 2019 του Δήμου Πειραιά

laiki syspeirosh peiraia

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά» Διαμάντω Μανωλάκου, Αλέξανδρος Κοτέας και Γρηγόρης Μοφόρης σχολιάζουν τα πεπραγμένα του Δήμου για το έτος 2019, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί.

«Στην τελευταία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/06 μέσω τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του Δήμου για το έτος 2019. Η συζήτηση διεξήχθη με γρήγορες διαδικασίες, τυπικότητα και όχι σε βάθος συζήτηση για τις επείγουσες ανάγκες των δημοτών στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, με τοποθετήσεις κυρίως των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Τα πεπραγμένα 2019, μέσα σε 128 σελίδες, περιλαμβάνουν ότι βγήκε από τις υπηρεσίες, από την εντατική δουλειά των εργαζομένων, που αποτελούν την ψυχή του Δήμου, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, με άγχος και ένταση, αφού έχει μείνει το μισό προσωπικό. Η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει την παραχώρηση κρίσιμων κοινωνικών τομέων του Δήμου σε εργολάβους, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στα δικαιώματα των εργαζόμενων του Δήμου, στις εργασιακές τους συνθήκες αλλά και στην τσέπη των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μόνιμα ασκεί κριτική σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην εύκολη διαπίστωση από πλευράς Δημοτικής Αρχής ότι «δεν εγκρίνονται προσλήψεις από πλευράς κυβέρνησης», κρύβοντας τη συνενοχή της στο βασικό πολιτικό ζήτημα: ότι οι Δήμοι, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας των Δημάρχων στην ΚΕΔΕ, αποδέχθηκαν τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη», παίζουν πιο ενεργό ρόλο στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά τομείς, ασκούν φορομπηχτική πολιτική στους δημότες, προκειμένου να έχουν έσοδα.

Ο Δήμαρχος εστίασε στη δουλειά της δημοτικής αρχής συσκοτίζοντας τον αντιλαϊκό και φορομπηχτικό προσανατολισμό που έχει στην κατεύθυνση που χάραξε η κεντρική εξουσία. Συμβιβάστηκε με τη λειψή χρηματοδότηση, που έχει γίνει αποδεκτή μοιρολατρικά. Υλοποίησε την αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική με πιο χαρακτηριστικά σημεία:
• Τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη, που δεν περιέχουν μόνο την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, αλλά και φόρους.
• Τις ιδιωτικοποιήσεις Τομέων όπως το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα στο Δημοτικό Θέατρο και αθλητικούς χώρους, μέχρι πρόσφατα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Τα ΚΔΑΠ τα δίνουν για 3 χρόνια σε ιδιώτη, με το άλλοθι ότι «δεν υπάρχει προσωπικό και δεν προλαβαίνουμε». Ωστόσο δεν περιορίστηκαν στον ένα χρόνο για να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τα επόμενα δύο, αλλά εξασφάλισαν στον ιδιώτη κέρδη 3ετίας!!! Η ίδια δικαιολογία που αξιοποιούν στο πράσινο, στην καθαριότητα αθλητικών χώρων του Ο.Π.Α.Ν. κ.ά.
• Την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών όπως το εισιτήριο στο κολυμβητήριο, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, όπου ξεκινούν από χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 508 ευρώ/μήνα για κάθε γονιό κ.λπ.
• Τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις περισσότερες υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτων εργατών, που παίρνουν το βασικό μισθό όπως π.χ. στον Τομέα του Πρασίνου, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια μονιμοποίησης ή απαίτησης προς κεντρική διοίκηση και -ταυτόχρονα- καμιά υπεράσπιση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
• Τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικής περιουσίας με πιο εμβληματικό τον πύργο του Πειραιά και μάλιστα πάμφθηνα!!!
• Τη διαχείριση των εσόδων και πόρων από διάφορα κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και της επιχειρηματικότητας π.χ. ΟΧΕ-αναπλάσεις σε περιοχές που θα γίνουν «επενδύσεις», αναβάθμιση του «τουριστικού περιεχομένου του Πειραιά» και όχι για τις λαϊκές γειτονιές και τις ανάγκες τους όπως ελεύθεροι χώροι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, πρασίνου κ.ά.
• Την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς όπως στο γκαράζ του Δήμου, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και ιδιαίτερα στην περίοδο καραντίνας δούλεψαν με αυταπάρνηση.
• Την έλλειψη διεκδίκησης των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων της περιοχής του Πειραιά που θα έδιναν ανάσα σε λαϊκές γειτονιές του Πειραιά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσει να διεκδικεί επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ιεράρχηση των όποιων έργων με βασική αρχή την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μονοπωλίων, όπως συμβαίνει σήμερα με την καταστροφή της Πειραϊκής, τα «επενδυτικά σχέδια» στον Άγιο Διονύση κ.ά..

Ουσιαστικά και στο Δήμο Πειραιά έχουμε την εφαρμογή και υλοποίηση του νόμου «Κλεισθένης», τον οποίο καταψηφίσαμε ως ταξικό και άδικο για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους.
Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν συμφώνησε στα πεπραγμένα 2019, αφού οι κατευθύνσεις και οι πολιτικές τους εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, ενώ ταυτόχρονα φοροληστεύουν τα λαϊκά στρώματα και εγκαταλείπουν τις γειτονιές».

Pin It