Η Φωτεινή Μπακαδήμα για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

dikasthria peiraia

Ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25 προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Ερώτηση με θέμα το «Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά» απηύθυνε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτής Β' Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα. Κάνοντας μια αναδρομή στις συζητήσεις και προτάσεις που έχουν κατα καιρούς τεθεί για την κάλυψη των αναγκών των Δικαστηρίων Πειραιά, η βουλευτής ζητά χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου χώρου, καθώς και ολοκήρωσης της μεταφοράς και της λειτουργίας του νέου Δικαστικού Μεγάρου. 

Η Ερώτηση της Φωτεινής Μπακαδήμα έχει ως εξής:

"Η υπόθεση της μεταφοράς των Δικαστηρίων του Πειραιά δεν είναι καινούργια.
Το 2004 το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ είχε χαρακτηριστεί ως χώρος ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, όμως, σταδιακά η απόφαση αυτή εγκαταλείφθηκε προσκρούοντας, κυρίως, στον ήδη υπάρχοντα χαρακτηρισμό του εργοστασίου ως διατηρητέο.
Δέκα χρόνια μετά, το 2014, η συζήτηση ξεκίνησε εκ νέου με την κατάθεση στο τραπέζι της πρότασης για χρήση του ΚΕΡΑΝΗ, στην οδό Θηβών, πρόταση που έφερε ως αντιπρόταση το κτίριο της Ραλλείου που από το 2012 έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Πειραιά.
Παράλληλα, λόγω του περιορισμένου χώρου της Ραλλείου, παρότι μοιάζει το πλέον κατάλληλο, επανήλθε η πρόταση για το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ αλλά και μια νέα για το κτίριο των παλαιών τελωνείων στην ακτή Κονδύλη.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά βρίσκονται μοιρασμένες σε αρκετά κτίρια, με το Πρωτοδικείο, το Εφετείο και τις αντίστοιχες εισαγγελίες να στεγάζονται στην οδό Σκουζέ ενώ Ειρηνοδικείο, Πταισματοδικείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο και Διοικητικό Εφετείο φιλοξενούνται σε άλλα κτίρια της πόλης, την ίδια στιγμή, μάλιστα που το κτίριο της Σκουζέ έχει κριθεί ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και με δεδομένα πως με την παρούσα κατάσταση αρκετοί συμπολίτες μας καθημερινά ταλαιπωρούνται και πως είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίου πρέπει να λυθεί το συντομότερο και με το βέλτιστο τρόπο;
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής χώρου που τώρα έχει τριχοτομηθεί μεταξύ Ραλλείου, εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ και παλαιά τελωνεία;
2. Αφ’ ης στιγμής γίνει η επιλογή του χώρου στέγασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά εντός ποιου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά και να τεθεί σε λειτουργία το νέο Μέγαρο; "

 

eep logo