"Ανταρσία στο Λιμάνι": Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή!

antarsia limani 257

Η δημοτική κίνηση Πειραιά συμμετέχει στη διαδήλωση του ΕΚΠ

Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση Πειραιά "Ανταρσία στο λιμάνι" καλεί σε διαδήλωση στην πλατεία Κοραή, την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, για να εκφράσει την αντίθεσή της στο σχέδιο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Εδώ και περίπου δύο μήνες, η COSCO έχει βάλει μπρος το καταστροφικό, για τον περιβάλλον και τις ζωές μας, σχέδιο της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή για 6 επιπλέον θέσεις κρουαζιέρας.

Τα έργα ξεκίνησαν παράνομα, χωρίς την απαιτούμενη θεωρητικά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εταιρεία ωστόσο ξέρει ότι έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Περιφέρεια και το Δήμο του Πειραιά, οπότε δεν χρειάζεται να σταθεί σε τετοιες «λεπτομέρειες».

Πριν λίγες μέρες, κάτω από την πίεση των κατοίκων της Πειραϊκής και των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η κραυγαλέα περιφρόνηση των έτσι κι αλλιώς ελάχιστων θεσμικών περιορισμών, η COSCO αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τα έργα με απόφαση του ΣτΕ. Προηγήθηκε ψήφισμα στον δήμο του Πειραιά, που κατατέθηκε από την Ανταρσία στο Λιμάνι, για τη διακοπή των παράνομων εργασιών.

Αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Το κράτος υποστηρίζει ανοιχτά, με τον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, μια πρωτόγνωρης έκτασης λεηλασία της φύσης από τους διάφορους «επενδυτές». Όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο σε μια πόλη από μπετόν όπως είναι ο Πειραιάς, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα θα συντελεστούν εδώ. Η COSCO απειλεί να μετατρέψει όλους του δήμους γύρω από το λιμάνι, σε μια υποβαθμισμένη ενδοχώρα των επιχειρήσεών της, σε μια «ειδική οικονομική ζώνη» άγριας εκμετάλλευσης.

Ο μόνος δρόμος ματαίωσης των καταστροφικών σχεδίων τους είναι η κοινή δράση των κατοίκων και των εργαζόμενων στον Πειραιά. Όπως από καιρό έχει προτείνει η «Ανταρσία στο Λιμάνι», θα χρειαστεί ένα ενωτικό κίνημα από τα κάτω, που θα συνενώσει τις αντιστάσεις των κατοίκων και των εργαζόμενων σε όλους τους δήμους και τις γειτονιές του Πειραιά. Η πρωτοβουλία που πήρε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για κεντρική κινητοποίηση ενάντια στην COSCO είναι μιια καλή αρχή προς αυτή την κατέυθυνση.

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της Cosco την Πέμπτη 25-6 στις 7μμ στην πλατεία Κοραή".

 

eep logo