Περιφέρεια Αττικής: Στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα!

patoulis shmaia

Προβλήτας κρουαζιέρας, ανάπλαση Φαληρικού Όρμου και ΣΜΑ στο Σχιστό στα σχέδια του Γ.Πατούλη

«Αυτό είναι το στρατηγικό μας σχέδιο για τη θωράκιση της Αττικής, την υλοποίηση εμβληματικών έργων και τη δημιουργία μιας καθαρής και πράσινης Αττικής»

Τους στόχους του για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση στην Αττική, τα εμβληματικά έργα σε επίπεδο υποδομών, το στρατηγικό σχέδιο για απορρίμματά, ΕΣΠΑ και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο ypodomes.com και τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης αναφέρει πως η Περιφερειακή Αρχή στηρίζεται σε 5 άξονες για την υλοποίηση των παραπάνω:
τον άξονα “Ασφαλής Αττική” για τα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα,
τον άξονα “Καθαρή Αττική” για τη διαχείριση απορριμμάτων και έργα ύδρευσης-αποχέτευσης,
τον άξονα “Πράσινη Αττική” που περιλαμβάνει αναπλάσει πάρκων και έργα πρασίνου,
τον άξονα “Αττική – Περιφέρεια Αλληλεγγύης” για κτιριακά έργα σε σχολεία, νοσοκομεία και εκσυγχρονισμό οδοφωτισμού και
τον άξονα “Αττική Περιφέρεια Ανάπτυξης” με το μεγάλο έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε κτιριακά έργα για χώρους πολιτισμού (Εθνική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο Τσίλερ, κ.α.).


Ο Γ.Πατούλης υπογραμμίζει ότι «μπροστά σε αυτή την κατάσταση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, καταρτίσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο:
• που προβλέπει καταρχήν γρηγορότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, φτάνοντας από το 25% τον Αύγουστο του 2019 , στο 40% στο τέλος του Ιουνίου του 2020.
• θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή, με στόχο μας ως το 2025 να πάψουμε οριστικά να θάβουμε σκουπίδια στη Φυλή.
• δίνουμε βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, για να μην θρηνήσουμε ξανά απώλειες ζωών και περιουσιών
• μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής για τους ευάλωτους συμπολίτες μας
• με στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις επιδιώκουμε την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
• αναζητούμε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σύνολο του σχεδίου μας.
• επενδύουμε στη συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής».

Ειδικότερα, στον άξονα «Καθαρή Αττική» περιλαμβάνονται η δημιουργία των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η ανάληψη δράσεων ανακύκλωσης , η παράδοση στους δήμους της Αττικής 80 νέων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων ανακύκλωσης για την δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων. Αλλά και η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, καθώς και ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας.

Νότια επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας

Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής μας και στον Άξονα «Αττική Περιφέρεια Ανάπτυξης», βρίσκεται το έργο της νότιας επέκτασης του σταθμού Κρουαζιέρας στον Πειραιά. Καθώς και δράσεις που αφορούν την ενίσχυση των υποδομών που καθιστούν την Αττική ελκυστικό τουριστικό προορισμό υγείας κι ευεξίας.
Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε τη σημαντική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής σε εμβληματικά έργα που αφορούν τον Πολιτισμό , όπως η νέα Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Αλ. Σούτσου, το Μέγαρο Τσίλερ, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το Ωδείο Αθηνών, κλπ.

Διαχείρηση απορριμμάτων

Όσον αφορά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων,ο Γιώργος Πατούλης υπογραμμίζει ότι «Ως το 2025 η χωματερή της Φυλής θα έχει κλείσει και στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Τελεία και παύλα. Στόχος μας είναι με αφετηρία το 2020, που το έχουμε κηρύξει έτος ανακύκλωσης, να πετύχουμε η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.
Προχωράμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ.

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου 

Σχετικά με τη μεγάλη παρέμβαση που συντελείται στον Φαληρικό Όρμο, ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει πως αποτελεί δέσμευσή του η ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. "Είναι ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του, παρά τα σημαντικές ελλείψεις που μας άφησε η προηγούμενη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων, για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο το φαληρικό όρμο και όχι μόνον σημειακά. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη “έργο φάντασμα”, το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους".

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στο πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Σε κάθε περίπτωση όμως διερευνούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

 

eep logo