Ε.Β.Ε.Π.: Το «Σύνταγμα της Πληροφορικής» ελευθερώνει την ελληνική επιχειρηματικότητα

epixeirhmatikothta pshfiakh

Με άλματα προχωρά η ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα

Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά στα θετικά σοκ για την ανάταξη της οικονομίας, θα πρέπει να προσμετρηθεί η προσπάθεια επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης του Δημόσιου τομέα. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου με διαδικασίες εξπρές ήταν, ούτως ή άλλως, αναγκαιότητα και προ της πανδημίας, η έλευση της οποίας, απλώς επιτάχυνε τις πολιτικές αξιοποίησής της και ανέδειξε την αποδοχή και την ανάγκη αφομοίωσής της.
Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. έχει προσκαλέσει σε τηλεδιάσκεψη τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, ο οποίος έχει καταρτίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει λιγότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως «Σύνταγμα της πληροφορικής», το οποίο τέθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης, εισάγει νέες συνήθειες, ενώ προωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη (ΠΑ), τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση, την άυλη συνταγογράφηση, τη ψηφιακή σύνταξη και τους ψηφιακούς ελέγχους συναλλαγών.

Το Ε.Β.Ε.Π. έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών που δυσχεραίνουν και καθυστερούν το επιχειρείν στις καθημερινές του συναλλαγές, με τη χώρα να επωμίζεται κόστος από τα διοικητικά βάρη σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5%, λόγω της ψηφιοποίησης. Άλλωστε, η γραφειοκρατία λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί ανασχετικά, στους όποιους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, αλλά και στην έλευση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός, σε στενή συνεργασία, τόσο με υπουργείο Εσωτερικών, όσο και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συντονίζει τη ψηφιοποίηση του δημοσίου, έχει στόχο: Να τεθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, να διευκολυνθεί η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα για να λειτουργούν όλα καλύτερα και ταχύτερα. Η ψηφιακή εξέλιξη συμβάλλει στη σημαντική μείωση των επισκέψεων στα Υπουργεία, Πρωτοδικεία, ΚΕΠ, Κτηματολόγια, ΔΕΚΟ και δημοτικές υπηρεσίες, καθώς έχει υπολογιστεί ότι, σε ετήσια βάση, καταγράφονται περίπου 6,6 εκατ. εκδόσεις πιστοποιητικών και αντιγράφων.

Μετά την ενδυνάμωση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ - gov.gr), το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα πρέπει να είναι η επιτυχής σύνδεση των συστημάτων του Δημοσίου για τη διασφάλιση της δια-λειτουργικότητάς τους με το «Σύζευξις ΙΙ», ενώ θα ακολουθήσουν η «Διαύγεια ΙΙΙ» και το «ΚΕΠplus». Με την επιτάχυνση των μεγάλων έργων πληροφορικής οι Διαδικασίες θα μπορούν να περαιωθούν σε λίγα μόνο λεπτά, ενώ ακόμα σε πολλές των περιπτώσεων, τις οποίες έχει απαριθμήσει το Ε.Β.Ε.Π., απαιτούν σημαντικό αριθμό άνθρωπο-ωρών και καθυστερήσεων, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Επειδή μάλιστα, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα τα χειρίζονται εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, η ψηφιακή συνδεσιμότητα όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά αντιθέτως δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας.

Με το νέο νομοσχέδιο, θεσμοθετούνται ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την ψηφιακή έκδοση και διακίνηση δημοσίων εγγράφων. Παράλληλα θεσμοθετείται ηλεκτρονική υπηρεσία συστημένης παράδοσης, καθώς και Μητρώα Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου και Επικοινωνίας Πολιτών. Οι ρυθμίσεις αφορούν και στα ηλεκτρονικά ιδιωτικά έγγραφα με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας «My data» και τον on line έλεγχο ηλεκτρονικών τιμολογίων. Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για την ισχύ των ηλεκτρονικών δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων μετά την εκτύπωσή τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται ο επερχόμενος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος, μεταξύ των άλλων, θα στοχεύει στο εκσυγχρονισμό των πεδίων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το κανονιστικό πλαίσιο του οποίου θα πρέπει επίσης να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης και των συναρμοδίων υπουργείων. Η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα ανοιχτά δεδομένα και του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την τεχνολογική εξέλιξη της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει:
«Είναι γνωστό, ότι η κρίση γεννά και ευκαιρίες και η κρίση της πανδημίας, γέννησε την ευκαιρία της ψηφιοποίησης, η οποία θα πρέπει να γίνει, όχι απλά με γρήγορο βηματισμό, αλλά με ψηφιακά άλματα. Οι κρίσεις, μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές μεταρρυθμίσεων, εφόσον υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: πολιτική βούληση και σχεδιασμός. Στην προκείμενη περίπτωση η Κυβέρνηση έχει και την βούληση και το νομοθετικό σχεδιασμό. Σωστά λοιπόν, προχωρά με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τη διασύνδεση του Επιτελικού με το Ψηφιακό Κράτος. Αυτή τη φορά, η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί, αφού το αρμόδιο Υπουργείο γνωρίζει καλά, ότι, όσο ολοκληρώνεται η ψηφιακή συνδεσιμότητα, τόσο η επιχειρηματικότητα ελευθερώνεται.»

 

eep logo