Η Λίνα Μενδώνη στον Πειραιά!

mendonh lina

Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον Γιάννη Μώραλη

Το μεσημέρι της Πέμπτης επισκέπτεται τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο δημαρχείο της πόλης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και μόνο το σημειολογικό της ιστορίας, ότι δηλαδή η υπουργός κατεβαίνει στο δημαρχείο Πειραιά έχει τα σημασία του, καθώς δείχνει ότι ενδιαφέρεται και προσωπικά για τη λύση τριών βασικών εκκρεμοτήτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Πρόκειται για την ρύθμιση προβλημάτων που υπάρχουν για δύο κτίρια που χαρακτηρίζονται μνημεία και φυσικά το μέγα ζήτημα του αποκλεισμού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ενός μεγάλου και πολύ ωραίου τμήματος της Πειραϊκής.
Το πρώτο κτίριο είναι το κτίριο Περδίκη που μπορεί να το αγοράσει ο δήμος μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», αλλά χρειάζεται να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα.
Το άλλο είναι το κτίριο στην Ομηρίδου Σκυλίτση, στην έξοδο της πόλης, το οποίο πήρε φωτιά, θεωρείται ιστορικό μνημείο και πλέον, στην κατάσταση που βρίσκεται, θα εμποδίζει τη διέλευση του τραμ, όταν επιτέλους δρομολογηθεί.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι η «κατάληψη» της Πειραϊκής από το γήπεδο του Πορφύρα μέχρι την πλαζ της Φρεαττύδας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Πρόκειται για το ωραιότερο ίσως σημείο της Πειραϊκής ακτής, όπου παλαιότερα υπήρχε η πλατεία Νίκης, κατασκευασμένη από τον μακαρίτη Γιάννη Παπασπύρου, ακριβώς κάτω από το «Μεταξά», ενώ δίπλα, προς τον Πορφύρα ήταν το παλιό, έστω αυθαίρετο, παρκάκι του «Διρού», όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται, λόγω της καφετέριας που λειτουργούσε απέναντι.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο που μπορεί να λειτουργήσει για αναψυχή και περίπατο αλλά η αβελτηρία της Εφορείας Αρχαιοτήτων κρατάει δεσμευμένο για τρεις δεκαετίες.