Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των μικροεπαγγελματιών στο Πέραμα

perama thalassa

Ζητούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Από την πρώτη στιγμή εξάπλωσης του κορονοϊού (covid – 19), ένα από τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων εστίασης και άλλων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βατίστας Βασίλης, Οικονομάκης Γιώργος και Ζύμαρη Αθηνά της Λαϊκής Συσπείρωσης Περάματος κατέθεσαν στις 23 Μαρτίου 2020, στη δημοτική αρχή Περάματος ολοκληρωμένο πλαίσιο άμεσων μέτρων ελάφρυνσης για τους μικροεπαγγελματίες της πόλης. 

Συγκεκριμένα τα αιτήματά τους ήταν:
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, κλπ).
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην επιστολή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περάματος υπογραμμίζουν: "Η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις ίσως αποδειχθεί ανεπανόρθωτη. Στο πλαίσιο αυτής της ζοφερής πραγματικότητας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε σημαντικό να μείνουν οι μικρές επιχειρήσεις ζωντανές, να μην κλείσει κανένα κατάστημα, να μην μείνει κόσμος χωρίς δουλειά.

Γι’ αυτό ζητάμε τη διεξαγωγή δημοτικού συμβούλιου που ανάμεσα σε άλλα θέματα να συζητήσει και να πάρει απόφαση για τα εξής που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες:
1. Απαλλαγή των δημοτικών τελών και φόρων (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων κ.α.) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για 6 μήνες.
2. Απαλλαγή από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 6 μήνες.
3. Απαλλαγή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος 0,5 % επί του τζίρου, που αποδίδουν οι επιχειρήσεις (βάσει Ν. 4483/2017 – Άρθρο 62), για 6 μήνες.
4. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (πχ. κυλικεία σχολείων) για 6 μήνες.
5. Μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, που αφορά όλο το λαό του Περάματος.

Επίσης να συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να αποφασιστούν τα μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο αφορά την κατάληψη με τραπεζοκαθίσματα ορισμένου κοινόχρηστου χώρου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι η "επόμενη μέρα" της πανδημίας, που είναι ήδη εδώ, δεν πρέπει να βρει καμία και κανένα παροπλισμένο, απογοητευμένο, αλλά μαχητή.
Είναι ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι να πάρουν τη δική τους θέση στο συλλογικό αγώνα, σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για να μην πληρώσει για μια ακόμα φορά ο λαός το μάρμαρο".

eep logo