Να παραμείνουμε ευέλικτοι, για να έχουμε λόγο την επόμενη μέρα!

emporikos syllogos peiraia logo

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για τα μέτρα και τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού

 

 

Με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει τα εξής:

Τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που αφορούν σε επιδόματα, ρευστότητα και αναστολές πληρωμών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τα βοηθήματα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να τα χαρακτηρίσουμε ως γενναία σε σχέση με τις δυνατότητες της εθνικής μας οικονομίας.

Παρ΄ όλα αυτά, επειδή μετά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων παρατηρούμε ότι οι συνέπειες είναι τραγικές, ακόμη και για τις εταιρείες χονδρεμπορίου, που δεν διαθέτουν πλέον πελάτες καταστήματα για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους, κρίνουμε αναγκαίο τα μέτρα να γενικευθούν για όλες τις επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα ο τζίρος τους έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι το νούμερο ένα ζητούμενο. Παρ΄ όλα αυτά, εκτιμούμε, ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα έχει διάρκεια ακόμη και μετά τον έλεγχο του κορωνοϊού. Ενδεχομένως σοβαρότερες οικονομικές συνέπειες από την 10ετή κρίση που πρόσφατα βιώσαμε, από την περίοδο των capital controls, ακόμη και από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Είναι δυστυχώς προφανές, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό και χρέη θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα προβλήματα, έχοντας ως δεδομένο ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση με εξαιρετικά αυστηρούς όρους, λόγω υψηλών κόκκινων δανείων, καθώς επίσης και ορισμένοι προμηθευτές των εμπορευμάτων θα αυστηροποιήσουν τους όρους συναλλαγής.

Εδώ θεωρούμε απαραίτητη την συμβολή του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά και του Κράτους με ένα επιπλέον πακέτο μέτρων για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και της κοινωνίας μας – Τα μαγαζιά μας πρέπει να παραμείνουν βιώσιμα, γιατί είναι αυτά που δίνουν ζωντάνια και σηματοδοτούν την εικόνα και τον παλμό κάθε πόλης, διασφαλίζοντας παράλληλα και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Προβλέπουμε, επίσης ότι θα ενισχυθεί η τηλεργασία και θα ευνοηθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, με συνέπεια κολοσσοί του διαδικτυακού εμπορίου να ενισχυθούν περαιτέρω.

Είναι λοιπόν απαραίτητο για τις επιχειρήσεις μας να παραμείνουμε ευέλικτοι, χωρίς να αρνούμαστε τις νέες προκλήσεις, για να έχουμε λόγο την επόμενη μέρα.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Κυβέρνησής μας και ελπίζουμε να χειριστεί εξίσου αποτελεσματικά το τρίπτυχο Δημόσια Υγεία/Οικονομία/Ασφάλεια, ως μια ευκαιρία της αναβάθμισης του αποτυπώματος της χώρας μας, που το χρειαζόμαστε ως Έλληνες.