Δημοψήφισμα: Πυκνή ομίχλη στο λιμάνι…

omixli pasalimani

Οι δραματικές στιγμές που περνάει η χώρα δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν το μεγάλο λιμάνι της χώρας. Έτσι εκδηλώνονται αντιδράσεις από πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αντιδράσεις με διαφορετικό, φυσικά, πρόσημο από κάθε πλευρά.

Το Λιμάνι της Αγωνίας, η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο τη Δευτέρα το πρωί εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται υπέρ του «Όχι».

Με ελάχιστο χρόνο διαφορά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε ανοιχτή συνεδρίαση του συνδυασμού του «Μας ενώνει ο Πειραιάς» την Τρίτη το βράδυ, φυσικά υπέρ του «Ναι».

Μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η δημοτική παράταξη του δημάρχου Γιάννη Μώραλη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.

Παράλληλα προετοιμάζονται περιφερειακές εκδηλώσεις υπέρ του «Ναι» (πχ. η κίνηση του Ζαχ.Ζούπη στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά – Κίνηση Πολιτών Πειραιά κ.α). Επίσης, στις δυνάμεις του λιμανιού που αθροίζονται στο «Ναι» πρέπει να προστεθεί ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης (που συναντά μάλιστα την Τρίτη τον πρωθυπουργό) ο οποίος με άρθρο του υποστηρίζει ότι η αγορά δεν έχει ανάγκη από ένα δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσει τη ευρωπαϊκή της προοπτική.

Το ισχυρότερο μήνυμα όμως σχετικά με το «Όχι» ή το «Ναι» προέρχεται από τον «κινέζικο παράγοντα» που ούτως ή άλλως έχει τοποθετηθεί ισχυρά στο λιμάνι του Πειραιά. Σε πρόσφατο άρθρο του το Portnet σημείωνε πως το Grexit ανησυχεί τους Κινέζους. Κάτι, άλλωστε, που επιβεβαιώνεται και από την απρόσμενη (;) δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

eep logo