Ανάδειξη του κτιριακού προβλήματος των Δικαστηρίων

syskepsi dikasthria peiraia

Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με πρωτοβουλία της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και τη συμμετοχή του Συλλόγου, εκδήλωση για την ανάδειξη του κτηριακού προβλήματος των Διοικητικών Δικαστηρίων Πειραιά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτριος Κράνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τη συνολική επίλυση του κτηριακού προβλήματος των Δικαστηρίων του Πειραιά (Ράλλειος, εργοστάσιο Κεράνη, πρώην Τελωνείο Ακτής Μιαούλη), επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθεμίας από αυτές. Τόνισε, τέλος, ότι οι προτάσεις που θα διατυπωθούν στην εκδήλωση θα μεταφερθούν προς εκείνους που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρος, κ. Διονύσιος Καλαματιανός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγαση των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά, καθώς τα υφιστάμενα είναι ακατάλληλα, εκείνο δε του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι και επικίνδυνο για τους λειτουργούς και το κοινό. Αναφέρθηκε στην πορεία προώθησης του κτηρίου της Ραλλείου ως λύση για το κτηριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων του Πειραιά και πρότεινε τη μεταφορά των Διοικητικών δικαστηρίων στο κτήριο της οδού Σκουζέ, μετά από κατάλληλη ανακατασκευή του.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Διαμάντω Μανωλάκου, τόνισε ότι το κτηριακό πρόβλημα έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη λυθεί, όμως η επιλογή ανάπτυξης του Πειραιά ως διαμετακομιστικού και τουριστικού κέντρου έθεσε άλλες προτεραιότητες. Δήλωσε στήριξη σε όποια λύση προκριθεί ως καταλληλότερη, ζητώντας να οριστεί άμεσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Ο κ. Βασίλης Φαϊτάς, Εφέτης ΔΔ, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ανέφερε ότι τα κτήρια που στεγάζουν σήμερα τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι ανεπαρκή, σε σχέση με το έργο που καλούνται να επιτελέσουν και το έμψυχο δυναμικό τους. Επισήμανε την ανύπαρκτη συντήρηση και την τριτοκοσμική εικόνα του κτηρίου του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στο οποίο συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, κάποιες από της οποίες είναι επικίνδυνες. Έκρινε απορριπτέα ως λύση τη μεταφορά των Διοικητικών Δικαστηρίων στο κτήριο της Σκουζέ, προκρίνοντας την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο των πρώην Τελωνείων επί της Ακτής Μιαούλη.

Στη συνέχεια η κ. Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών ΔΔ, Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών επισήμανε και εκείνη την ακαταλληλότητα, την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα των κτηρίων που στεγάζουν σήμερα τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά. Υπέδειξε ως λύση την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Ακτή Κονδύλη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, μέχρι την αποπεράτωσή του, θα πρέπει να μισθωθεί κτήριο κατάλληλο να στεγάσει προσωρινά με επάρκεια τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά. Τέλος, ζήτησε να καλείται στο εξής και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στις συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης παρεμβαίνοντας, αναφέρθηκε στις λύσεις που εξετάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι η λύση της Ραλλείου έχει ήδη ωριμάσει, καθώς πολλά προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί. Σημείωσε, τέλος, ότι η ανακατασκευή του κτηρίου της Σκουζέ ή –εναλλακτικά- η ανέγερση ενός μικρότερου Δικαστικού Μεγάρου στην Ακτή Κονδύλη μπορεί να δώσει λύση για τη στέγαση των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά.

Η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. κ. Μαρία Κόκοτα με την παρέμβασή της τόνισε τα οξυμένα προβλήματα των δυο Διοικητικών Δικαστηρίων Πειραιά.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση από τους παρευρισκόμενους δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

eep logo