Πιλοτική παρουσίαση του έργου “SAURON”

sauron2

Συνεργασία ΟΛΠ με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Στον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας ΙΙΙ «ALKIMOS» στον ΟΛΠ, πραγματοποιήθηκε η πιλοτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου SAURON (Scalable multidimensionAl sitUation awaReness sOlution for protectiNg European ports).

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχουν εκτός από τον Λιμένα Πειραιώς λιμάνια της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας, καθώς και επιχειρήσεις και εκπαιδευτικοί οργανισμοί από την Ισπανία τη Μεγάλη Βρετανία και από τις χώρες Γαλλία, Αυστρία και Βέλγιο.

Στο έργο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής κ. Χρήστο Δουληγέρη. Για την επιτυχή έκβαση του πιλοτικού συνεργάστηκαν στενά με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ο μεταδιδάκτορας Δρ. Σπυρίδων Παπαστεργίου και η υποψήφια διδάκτορας Έλμα Καλογεράκη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα λιμάνια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο διευκολύνοντας το εξωτερικό εμπόριο και την κίνηση επιβατών, διαδραματίζοντας έναν μοναδικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, μετακινήσεων και αναψυχής. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σχέδιο SAURON αποσκοπεί στην βοήθεια των λιμενικών φορέων να παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια των εργαζομένων, των επισκεπτών, των επιβατών και των πολιτών που ζουν στην περιοχή του λιμανιού, συνδυάζοντας τις πιο προηγμένες τεχνικές που σχετίζονται με την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον μετριασμό των απειλών.

Το πρόγραμμα SAURON στοχεύει στην δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για την επίγνωση της κατάστασης στον κυβερνοχώρο και τη φυσική ασφάλεια (SAA) για να βοηθήσει τους λιμενικούς φορείς να προβλέψουν και να ανταπεξέλθουν σε πιθανές απειλές. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να μειώσει τις ευπάθειες των λιμένων της ΕΕ ως μία από τις κυριότερες ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής σημασίας και να αυξήσει τη συστημική τους ανθεκτικότητα ενόψει φυσικών, ή απειλών κυβερνοχώρου ή συνδυασμένων απειλών.

Η λειτουργία της πλατφόρμας SAURON δοκιμάστηκε στο πλαίσιο ενός σεναρίου τρομοκρατικής επίθεσης σε ένα κρουαζιερόπλοιο που είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά.

 

eep logo