Δημόσιο λιμάνι ανοιχτό στην πόλη

limani peiraia alli opsi

Ζητά το Λιμάνι της Αγωνίας

Με αποκλειστικό θέμα την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το «Λιμάνι της Αγωνίας» συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων του, στις 14 Ιουνίου 2015 στο Στέκι του ΛτΑ. Στη διάρκεια της πολύωρης, μαζικής συνέλευσης, έγινε λεπτομερής ενημέρωση για το μεγαλύτερο μεικτό λιμάνι της Ευρώπης και τις πολλαπλές υπηρεσίες του -ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, διακίνηση αυτοκινήτων, ναυπηγοεπισκευή κ.ά. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για την ιστορική διαδρομή του Ο.Λ.Π, την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο ως ΟΛΠ Α.Ε., τους όρους παραχώρησης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις του μεγαλύτερου μέρους της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην κρατική κινεζική εταιρεία COSCO, καθώς και το πρόσφατο «ξεπάγωμα» του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. που κατέχει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της απαίτησης των δανειστών για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων.
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» από την ίδρυσή του (το 1998), έχει κάνει σημαία του την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά και την ενίσχυση των δεσμών του με την πόλη και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. Τα λιμάνια είναι βασικές υποδομές της οικονομικής ζωής της χώρας και δεν μπορεί παρά να ανήκουν στο Δημόσιο, ώστε να χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των εκάστοτε στρατηγικών και πολιτικών ανάπτυξης της χώρας.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης, το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά με τις ποικίλες λειτουργίες του μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας με την επαναλειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα και την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων ανεφοδιασμού και παροχής υπηρεσιών στα πλοία. Παράλληλα, λόγω του μεγέθους του και της στρατηγικής του θέσης, το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας.
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» ενώνει τη φωνή του με τους πολίτες, τις κινήσεις, τους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις που ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ και την παραμονή του υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε με τις κατάλληλες προσαρμογές και σε συνεργασία με τους παραλιμένιους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, ο δημόσιος ΟΛΠ να υλοποιήσει τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης καθώς και τις προσδοκίες των Πειραιωτών για πολύπλευρη ανάπτυξη, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

eep logo