«Το προβλεπτό και το απρόβλεπτο στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις»

aligizaki stathakopoulos vivlio 180120

Παρουσίαση του βιβλίου του Πειραιώτη Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Δημοτικό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, η παρουσίαση του βιβλίου του Πειραιώτη Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και Δικηγόρου κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου «Το προβλεπτό και το απρόβλεπτο στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου μάθησης του Δήμου Πειραιά και οι εκδόσεις «24 γράμματα», στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, Διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Φιλόλογος, Δικηγόρος κα Αλιγιζάκη Ασπασία, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αυτή είναι μια πρώτη βιβλιοπαρουσίαση, σε μια σειρά παρουσιάσεων βιβλίων που στοχεύουμε να κάνουμε, πιστεύοντας ότι θα πρέπει να φέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά τους Πειραιώτες στο ξεχασμένο βιβλίο, λόγω της κυριαρχίας του «τηλεοπτικού» τύπου και της τηλεοπτικής εικόνας. Νομίζω ότι δεν θα υπήρχε καλύτερη επιλογή από ένα βιβλίο που αναφέρεται στο πολύ καυτό ζήτημα της επικαιρότητας που είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα ένα βιβλίο ενός εξαίρετου Οθωμανολόγου, Πειραιώτη, του Δημήτρη Σταθακόπουλου. Με αυτό το βιβλίο, που από τον τίτλο και εξ ορισμού δείχνει το πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη του συγγραφέα, εργαλείο ερμηνείας της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας, που είναι η ιστορία. Είναι προβλέψιμη, κατά τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντί μας, χωρίς βέβαια να λείπει και το απρόβλεπτο, το ατύχημα λόγω του εθνικού φανατισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που εκούσια εξάπτει για τους δικούς του λόγους ο Ταγίπ Ερντογάν.
Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, γιατί όπως είπαμε το πιο σημαντικό θέμα της επικαιρότητας είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, βλέπουμε ότι προσπαθεί η γείτονα χώρα και ο Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει κάποιες de facto καταστάσεις, που αν μελετήσει κάποιος γενικότερα την ιστορία της Τουρκίας προσπαθούσε πάντα να τις δημιουργήσει για να τις μετατρέψει μετά σε de jure καταστάσεις. Αυτό προσπαθεί να δείξει και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος το βιβλίο και ήταν και πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση.»

stathakopoulos vivlio dhmotiko 180120

Για το βιβλίο επίσης μίλησαν:
Γιώργος Καταπόδης, Πρόεδρος ΕΑΑΣΗΣΥ πρώην Πρόξενος στη Σμύρνη.
Νικόλαος Χιονής, αντιστράτηγος ε.α., Δ/ντής Ειδικών Δυνάμεων.
Νικόλαος Ραπτόπουλος, επ. Καθηγητής – Δ/ντής Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΤΕΜ) Πανεπιστημίου Πειραιά.
Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς – συγγραφέας.
Πέτρος Κασιμάτης, Δημοσιογράφος – συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός στο «Κανάλι 1 Πειραιά».
Νικόλαος Μανωλάκος, Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων, αντιστράτηγος ε.α.
Γιώργος Δαμιανός, Εκδότης.
Δημήτρης Σταθακόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου (Κοινωνιολογία της ιστορίας οθωμανικής περιόδου), Οθωμανολόγος, Δικηγόρος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Μανιάτης, Δημοσιογράφος – συγγραφέας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στον τηλεοπτικό σταθμό «ONE CHANNEL».

 

eep logo