«Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντης Οδοιπορικό στη μνήμη»

nikaia lefkoma odoiporiko sth mnhmh

Παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος στο Δημαρχείο Νίκαιας


Η πρώτη παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος «Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντης Οδοιπορικό στη μνήμη» που εξέδωσε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης και για το Λεύκωμα θα μιλήσουν οι:
Λούκας Δημήτρης, Ιστορικός Ερευνητής- Συγγραφέας, Διευθυντής εκδόσεων,
Γάλλος Θανάσης, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ιστορίας- Ιστορικός στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ),
Παπαθανασοπούλου Κυριακή, Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει:
«Πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου ήταν και είναι η αναζήτηση της ταυτότητάς του. Σε αυτή την αγωνιώδη και επίπονη πορεία, οι μνήμες και τα ντοκουμέντα του παρελθόντος έχουν κορυφαία σημασία καθώς μέσα από αυτά καταφέρνει να ανασυστήσει την ιστορία του. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην έκδοση του συγκεκριμένου Λευκώματος που στόχο έχει να διατηρήσει ζωντανή και ακμαία την σπουδαία παράδοσή των δυο πόλεων, Νίκαιας και Αγ.Ι. Ρέντη.
Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η μνήμη και η ιστορία είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να αντέξουμε. Παρά τις αντιξοότητες με σταθερά, μεθοδικά και καλά σχεδιασμένα βήματα και σε πείσμα των καιρών, καταβάλλουμε επίμονη και συστηματική προσπάθεια για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά μας και να ενδυναμώσουμε τη συλλογική συνείδηση».

Λίγα λόγια για το Λεύκωμα
Στις σελίδες του ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η Νίκαια γεννήθηκε μέσα από την Προσφυγιά, μεγάλωσε στην Αντίσταση με διωγμούς, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Η ιστορία του Ρέντη είναι συνυφασμένη με το νερό και τον Κηφισό ποταμό. Οι άνθρωποί του από τα πρώτα χρόνια της πόλης ήταν δεμένοι με τις καλλιέργειες και αγωνίστηκαν για την επιβίωση χωρίς να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Η επιστημονική ομάδα , υπεύθυνη της έκδοσης, ξεσκόνισε ιστορικά αρχεία και ανέτρεξε σε πηγές προκειμένου να αποδώσει όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται την ιστορία αυτών των πόλεων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Π.Τσαλδάρη 10 (1ος όροφος)
Ώρα έναρξης: 7.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη