«Από τις γειτονιές του Πειραιά στις γειτονιές της Ελλάδας»

dp IMG 1223

Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ιωνίδειο Σχολή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, το παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με θέμα: «Από τις γειτονιές του Πειραιά στις γειτονιές της Ελλάδας», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου, στην Ιωνίδειο Σχολή, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν: η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», η Ένωση Ποντίων Πειραιώς - Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς, ο Σύλλογος Νέου Φαλήρου «Δημήτριος Φαληρέας», ο Ελληνικός Σύλλογος Παραδοσιακών και Μοντέρνων Χορών «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» και το Κέντρο Ελληνικών Χορών «ΔΩΔΩΝΗ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, ανέφερε ότι o Δήμος Πειραιά έχει διοργανώσει για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης ένα Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις για όλους και κυρίως για τα παιδιά, χωρίς υπερβολές και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό που οι φορείς και οι σύλλογοι ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμά μας».
Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως ήταν θετική η ιδέα της Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κυρίας Ασπασίας Αλιγιζάκη και της Διευθύντριας κυρίας Βασιλικής Σωτηρίου, για τη διοργάνωση του παιδικού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, σημειώνοντας ότι είναι όμορφη εικόνα να βλέπεις τα παιδιά να χορεύουν δημοτικούς χορούς, καθώς είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με τα έθιμα και τις παραδόσεις. Ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και κλείνοντας τον χαιρετισμό του σημείωσε: «Εύχομαι το 2020 να είναι μια καλύτερη χρονιά και για τη χώρα μας, αλλά και για την πόλη».

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη, στον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Πειραιά εμπνεύστηκε αυτήν την εκδήλωση γιατί – όπως χαρακτηριστικά είπε -κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, θέλαμε να προσφέρουμε χαρά στα παιδιά, αλλά και να αναβιώσουμε τα έθιμα, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, γιατί μέσα από την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις παραδόσεις ενισχύονται η εθνική μας ταυτότητα και η γνώση για το παρελθόν μας.
Η κα Αλιγιζάκη συνεχάρη τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης με τα παιδικά σύνολα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, γιατί φροντίζουν με κάθε τρόπο να κρατούν αλώβητη και δυνατή τη μνήμη του παρελθόντος, τα ήθη και τα έθιμα.
Συνεχάρη επίσης τους γονείς, οι οποίοι φροντίζουν να μαθαίνουν τα παιδιά τις παραδόσεις μέσα κι από τους χορούς. Τέλος, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Παιδείας θα είναι πάντα κοντά στους πολιτιστικούς φορείς, στα παιδιά και στους γονείς για να συνδιοργανώνουν από κοινού δράσεις.

Στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, ξεχωριστή παρουσία είχε η Μαίρη Πόπινς, μια θρυλική μορφή του κινηματογράφου για παιδιά.

 

eep logo