Συνάντηση ΔΣΠ με τους βουλευτές Α΄και Β΄Πειραιά

dikigorikos syllogos peiraia

Για την επαναφορά της επιβολής τέλους δικαστικού ενσήμου στις αγωγές Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου, Γιώργου Σταματογιάννη, και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους Βουλευτές Α' και Β' Πειραιά κ. κ. Θεόδωρο Δρίτσα, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Νίνα Κασιμάτη, Διαμάντω Μανωλάκου, Φωτεινή Μπακαδήμα και εκπρόσωπο του Ι. Ραγκούση, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Δ.Σ.Π.

Αφορμή και βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η επαναφορά της επιβολής τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν. 4640/2019, με εκπρόθεσμη, μάλιστα, τροπολογία, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και κατά παράβαση κάθε κανόνα ορθής νομοθέτησης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π., απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους Βουλευτές, τόνισε την αντίθεση των δικηγόρων του Πειραιά αλλά και όλης της Ελλάδας (σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων) στην επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου σε αναγνωριστικές αγωγές, διότι θέτει σοβαρά οικονομικά εμπόδια στην ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων, στη Δικαιοσύνη και έτσι αντίκειται τόσο προς το Σύνταγμα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Για αυτό το λόγο άλλωστε και, ενώ είχε ψηφιστεί ανάλογη διάταξη και το έτος 2011, καταργήθηκε αργότερα το 2016 αφού κατακρίθηκε από το σύνολο του Νομικού κόσμου της χώρας και αποδοκιμάστηκε από τη Νομολογία των Δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. κάλεσε, τέλος, τους παριστάμενους βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απόσυρση του επαχθούς αυτού νομοθετικού μέτρου.
Λαμβάνοντας το λόγο, οι παριστάμενοι βουλευτές τόνισαν:
Θ. Δρίτσας: "Σε μια Δημοκρατική Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη".
Δ. Μανωλάκου: "Η επιβολή του Δικαστικού Ενσήμου ήταν μεθοδευμένη και εξυπηρετεί συμφέροντα".
Ν. Κασιμάτη: "Το δικαστικό ένσημο είναι ένα είδος “διοδίων” πρόσβασης των πολιτών στην Δικαιοσύνη".
Φ. Μπακαδήμα: "Η ρύθμιση κατετέθη στην Βουλή αιφνιδιαστικά με σαθρή αιτιολογία και αυξάνει το κόστος της απονομής της Δικαιοσύνης για τον πολίτη".
Τ. Αλεξιάδης: "Η επιβολή του δικαστικού ενσήμου εντάσσεται στην κυβερνητική λογική να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου και επομένως και της Δικαιοσύνης σε βάρος των πολιτών".

Με την ευκαιρία της συνάντησης, συζητήθηκαν μεταξύ των παρισταμένων και τα θέματα του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, αλλά και των πρόσφατων κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ υπήρξε κοινή η διαπίστωση της ανάγκης για τακτική επαφή του Δ.Σ.Π. με τους Βουλευτές της περιοχής.

eep logo