Κ.Κατσαφάδος: Πότε θα λειτουργήσει το ιατρείο Πυροσβεστικής του Πειραιά;

pyrosvestikh

Ερώτηση για το πότε αναμένεται να λειτουργήσει το ιατρείο στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Ο Βουλευτής επικαλούμενος τον Ν.683/1977 βάσει του οποίου προβλέπεται μία οργανική θέση Υγειονομικού Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Πειραιά, αλλά και την απόφαση του αρμόδιου Υπαρχηγού προς την Υγειονομική Υπηρεσία το 2014 με την οποία δόθηκε εντολή για τη λειτουργία του ιατρείου που έχει εξοπλιστεί καταλλήλως για την παροχή ιατρικής φροντίδας, επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα το ιατρείο δεν λειτουργεί.
Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Πυροσβέστες να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα ιατρεία των Αθηνών, ενώ εάν απαιτείται παραπομπή σε νοσοκομείο μεταβαίνουν στο 251 ΓΝΑ και επιβαρύνονται οικονομικά, λόγω των μετακινήσεών τους.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«To 2006, με το Π.Δ. 39/2006 συστάθηκε στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδική Υπηρεσία, με τίτλο «Υγειονομική Υπηρεσία» με έδρα την Αθήνα υπαγόμενη στον τότε προϊστάμενο Επιτελείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι το έτος 2000 περίπου, λειτουργούσε ιατρείο σε καθημερινή βάση, στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Πειραιά.
Με τον Ν. 4249/2014 η Υγειονομική Υπηρεσία πέρασε στην εποπτεία του Υπαρχηγού Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος (αρθ.66) και αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις των ιατρών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με τον Ν.683/1977(Α247), όπως αυτός ισχύει σήμερα, προβλέπεται μία (1) οργανική θέση Υγειονομικού Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος στη Διοίκηση των Πυρ/κών Υπηρεσιών του Πειραιά.
Το 2013 και μετά από αιτήματα Σωματείων των εργαζομένων και των συνταξιούχων πυροσβεστών διαμορφώθηκε, στο κτίριο της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, ειδικός χώρος- ιατρείο και εξοπλίστηκε κατάλληλα, με σκοπό την παροχή στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας (εξέταση- συνταγογράφηση) για τους 380 περίπου εργαζομένους που υπηρετούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους συνταξιούχους πυροσβέστες, συμβάλλοντας παράλληλα και στην αποσυμφόρηση των κεντρικών ιατρείων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το 2014, με Απόφαση του αρμόδιου Υπαρχηγού προς την Υγειονομική Υπηρεσία δόθηκε εντολή για τη λειτουργία του εν λόγω ιατρείου μία τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα. Η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι Πυροσβέστες (και οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης) να αναγκάζονται σε πολύωρες μετακινήσεις, να απουσιάζουν μία ή και δύο ημέρες από τις Υπηρεσίες τους και να δημιουργείται συμφόρηση στα Ιατρεία των Αθηνών (Κεφαλληνίας 104 & Αχαρνών 172). Όταν δε, απαιτείται παραπομπή σε νοσοκομείο,αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι πυροσβέστες αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο 251 Γ.Ν.Α. και να επιβαρύνονται επιπλέον οικονομικά, λόγω μετακίνησης τους στα νοσοκομεία της Αθήνας και όχι του Πειραιά.
-Επειδή η παρουσία ιατρού επιβάλλεται και για τη στοιχειώδη τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
-Επειδή η εξασφάλιση της υγείας και της πρόσβασης σε αυτή είναι δικαίωμα των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής του και της σωματικής του ακεραιότητας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Γιατί δεν έχει λειτουργήσει ως όφειλε το ιατρείο στις εγκαταστάσεις της Δ/νσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά;
2. Πότε αναμένεται να λειτουργήσει το ιατρείο και πότε θα στελεχωθεί με ιατρό παθολόγο;»

eep logo