Ποτάμι: Παρέμβαση Αντωνάκου για Καμίνια – Κοκκινιά

polyxoros kostarakos

Το θέμα της κατάφορης αδικίας, να επιβαρύνονται σύμφωνα με το Νόμο δηλαδή, κάτοικοι ακόμα και φτωχών γειτονιών για έργα ρυμοτομίας που πραγματοποίησε κάποτε ο Δήμος τους φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Σταυρούλα Αντωνάκου (Α’ Πειραιά) και Παναγιώτης Καρκατσούλης (Επικρατείας).

Στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι ο σχετικός άδικος νόμος υφίσταται από το 1931 (!) και έχει φέρει σε απόγνωση κατοίκους των Καμινίων και της Κοκκινιάς, αφού η οικονομική υπηρεσία του Δήμου τους καλεί να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, επειδή στη γειτονιά τους πριν 15 χρόνια ένα παλιό εργοστάσιο έγινε πάρκο - πολυχλωρος (όπως φαίνεται κια στη φωτογραφία).

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «Μπορεί τον καιρό των παχέων αγελάδων να μην έδινε κανείς ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο χρηματοδότησης των δράσεων των Δήμων, μιας και «λεφτά υπήρχαν», αλλά τώρα που δεν έχουμε πια τέτοιες πολυτέλειες πρέπει να ασχοληθούμε με ρεαλισμό για την επίλυση των προβλημάτων των δήμων».
Προσθέτουν πως «Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νομοθεσία που υφίσταται από το 1931 (με ελάχιστες αλλαγές) πρέπει οι δημότες των οποίων οι ιδιοκτησίες είναι κοντά σε χώρους που απαλλοτριώνει ο δήμος για να φτιάξει πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ. να επωμιστούν μέρος του κόστους απαλλοτρίωσης μιας και η γειτνίαση με το πάρκο θα αυξήσει την αξία της ιδιοκτησίας τους.
Με βάση τη νομοθεσία αυτή οι Δήμοι βεβαίωναν οφειλές σε δημότες αλλά δεν προέβαιναν στη είσπραξη αυτών των οφειλών για χρόνια. Οι οφειλές όμως προσαυξάνονταν με αποτέλεσμα τώρα, εν μέσω κρίσης και δημοσιονομικών δυσκολιών τόσο των δήμων όσο και των δημοτών, οι απαιτήσεις αυτές να καταστούν μεν απαιτητές αλλά να ανέρχονται πλέον σε ποσά που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να καταβάλλουν οι δημότες. Ειδικά κάτοικοι υποβαθμισμένων και φτωχικών γειτονιών όπως τα Καμίνια ή η Κοκκινιά, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, αφού η οικονομική υπηρεσία του δήμου τους κάλεσε να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, επειδή στη γειτονιά τους, πριν από 15 χρόνια, ένα παλιό εργοστάσιο απαλλοτριώθηκε και έγινε πάρκο.
Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πως σκοπεύει να άρει το εν λόγω αδιέξοδο και ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου ώστε να συνεχίσουν να γίνονται έργα αναβάθμισης στους δήμους».

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ