Ενημέρωση για το νέο ελληνικό εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων

macedonia shma

Με επιστολή του Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. στο Δ.Σ. της EuroCommerce

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, με επιστολή του στον Πρόεδρο της EuroCommerce, Regis Degelcke, ενημέρωσε σχετικά με το νέο εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων. Με την ευκαιρία μάλιστα της παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο και την ετήσια Γενική Συνέλευση, το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες, ζήτησε να γνωστοποιηθεί η χρήση του σε όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές οργανώσεις, αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις-μέλη της EuroCommerce. Το περιεχόμενο της ενημέρωσης του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς είναι το ακόλουθο:

«Σας ενημερώνω, ότι η παρουσίαση του νέου σήματος για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα έγινε στο “Τhessaloniki Summit”, στις 14 Νοεμβρίου 2019. Στο κέντρο του σήματος δεσπόζει ένα μεγάλο “Μ”, ένα γράμμα που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες. Το κεφαλαίο “Μ” έχει το πλεονέκτημα να είναι γενικότερο και πολύ πιο αναγνωρίσιμο σε όλα τα πεδία. Το κεντρικό σύνθημα του σήματος για τα Μακεδονικά προϊόντα είναι “Makedonia the Great”, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές του, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος: “Great Land”, “Great Food”, “Great Wine”, ενώ τα χρώματά του είναι άσπρο και μπλε. Επισυνάπτουμε τα γραφικά του σήματος, όπως πρόκειται να εγγραφεί στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε. Το επίσημο εμπορικό σήμα των Μακεδονικών προϊόντων, δεν θα μπορεί να αντιγραφεί από εταιρείες στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς υπάρχουν αυστηρές νομικές διαδικασίες διεθνώς.

Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω τις ακόλουθες τρεις εθνικές επίσημες αποφάσεις:
 Το σήμα αφορά στα μακεδονικά προϊόντα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία.
 Το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θα στηριχθεί από όλους τους φορείς και τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα επιμελητήρια.
 Το σήμα θα συνοδεύει συσκευασίες, προωθητικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο κάθε εμπορικού σήματος προϊόντος ή κάθε λογότυπου ελληνικής εταιρείας, που έχει λόγους να τονίσει την ελληνική καταγωγή της μακεδονικής της ταυτότητας.

Τη πρώτη επίσημη παρουσίαση του σήματος, χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου δήλωσε:
Το καινούργιο συλλογικό σήμα θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τα Μακεδονικά προϊόντα και τις Μακεδονικές υπηρεσίες σε όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του κόσμου. Είχα δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα που θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη
Μακεδονική γη. Πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμα, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, στο Αλικάντε, επιτυγχάνει αυτό το σκοπό.
Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα που θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτοντας και τις τρεις περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα Μακεδονικά προϊόντα. Μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει, όπως βλέπετε, στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ταυτόχρονα χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους φορείς οι οποίοι εργάστηκαν γι’ αυτό το σήμα. Εύχομαι να είναι τυχερό και καλοτάξιδο”.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας αναφορικά με το ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων και να ζητήσω από την EuroCommerce να ενημερώσει σχετικά όλους τους οργανισμούς και τις εταιρείες, μέλη της. Επιτρέψτε μας, επίσης, να προωθήσουμε όλες τις θεσμικές πληροφορίες και το επίσημο υλικό του νέου εμπορικού σήματος, μετά από την ετήσια Γενική Συνέλευση στις Βρυξέλλες.»

eep logo