«Ούτε μια λιγότερη»!

kedra ekthesh

Τριήμερο δράσης στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Στις εκρηκτικές διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών και την ανάγκη ενημέρωσης για ανάληψη άμεσης και συντονισμένης δράσης στη χώρα μας και παγκοσμίως, είναι αφιερωμένο το τριήμερο (20-22 Νοεμβρίου) δράσης, που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας στον πολυχώρο του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας διοργανώνει μια σειρά από δράσεις πάνω στις έννοιες της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων και των υγιών συντροφικών σχέσεων. Όπως ανέφεραν στο site του Δήμου, οι σύμβουλοι του Κέντρου, «ο λόγος που προχωρήσαμε σε αυτό το 3ήμερο δράσης πηγάζει από την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με το σοβαρό ζήτημα της έμφυλης βίας». Παράλληλα, υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες της πόλης που έχουν δεχθεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο. «Σκοπός των υπηρεσιών μας», ανέφεραν, «είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, η επανάκτηση της αυτοπεποίθησής τους και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους».

«Δημιουργία για ζωή»

Στις δράσεις που ξεκίνησαν χθες, με την εκδήλωση «Μιλάμε ανοιχτά για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα του σήμερα», ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ταινία μικρού μήκους, των Λ. Καλοβυρνά και Μ. Σιαφάκα, με τίτλο «Εγκλήματα απάθειας» που πραγματεύεται το ζήτημα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – δεδομένα και αφηγήσεις στα media», με την ομάδα του SexHarassMap, η οποία ασχολείται με την καταγραφή της έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, τον χώρο του πολυχώρου του Καχραμάνογλου κοσμούν ορισμένα μοναδικά έργα ζωγραφικής που επιμελήθηκαν 16 μαθήτριες και μαθητές που φοιτούν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της πόλης. Σε πρώτο πλάνο τα έργα αποτυπώνουν τις έννοιες της ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών, της εξάλειψης της έμφυλης βίας και έμφυλων στερεοτύπων. Όπως σημείωσαν μάλιστα στο site του Δήμου, ορισμένες και ορισμένοι από τις δημιουργούς, «στα έργα τους προσπάθησαν να νοηματοδοτήσουν τον ψυχικό πόνο που φέρνει η βία και να τον μετουσιώσουν σε δημιουργία και ζωή».

Το τριήμερο συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τις συμβούλους του Κέντρου Γυναικών να σχεδιάζουν επιπλέον δράσεις ευαισθητοποίησης. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές- τριες των Γενικών Λυκείων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και στόχο έχουν να μεταδώσουν το ηχηρό μήνυμα «ούτε μια λιγότερη», τονίζοντας ότι οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλές ανθρωποκτονίες, αλλά εγκλήματα στοχευμένα στο γυναικείο φύλο.

eep logo