Β.Κορκίδης: "H ηλεκτροκίνηση μας «χτύπησε την πόρτα»"

korkidis hlektrokinisi

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. στην «Ηλεκτροκίνηση expo 19»

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, με χαρά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, έδωσε την αιγίδα του στο πολύ ενδιαφέρον εκθεσιακό συνέδριο με τίτλο «Ηλεκτροκίνηση expo 19».

Πόσο κοντά μας ή μάλλον πόσο μακριά μας είναι ακόμη η πραγμάτωση του «ονείρου» της πράσινης πόλης; Πριν αναρωτηθούμε και επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε θεωρητικό επίπεδο το Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση αποτελεί την καλύτερη, την καταλληλότερη ίσως βάση, να αντιληφθούμε επί πραγματικού τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα από τεχνολογικές προτάσεις και καινοτόμες ιδέες που είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιαστούν στις εργασίες του συνεδρίου.

Όλοι έχουμε, πιστεύω, βρεθεί σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ή και του εξωτερικού σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής και έχουμε «απολαύσει» την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα καυσαέρια, τον θόρυβο των συμβατικών μηχανών εσωτερικής καύσης και συνακόλουθα το δυσάρεστο αίσθημα που προκαλούν. Αναμφίβολα στο ιατρικό πεδίο έχει τεκμηριωθεί η ζημιά που προκαλούν τα καυσαέρια στην υγεία των ανθρώπων και φυσικά στο περιβάλλον. Άλλωστε, σε μεγάλους παγκόσμιους φορείς του τομέα των μεταφορών οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη μείωση ή και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και η ηλεκτροκίνηση το προσφέρει «απλόχερα»… Όσο οι έρευνες δίνουν προβάδισμα στην ηλεκτροκίνηση, τόσο τα βήματα θα αυξάνονται και οι κινήσεις των ανθρώπων που κινούν τα νήματα της ηλεκτροκίνησης θα γίνονται πιο γρήγορες.

Τα τελευταία δύο χρόνια η ηλεκτροκίνηση μας «χτύπησε την πόρτα». Κάποιοι στην Ελλάδα την έχουν ανοίξει παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μα το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ακόμη που περιμένουν να την ανοίξουν. Απομένει να υπάρξουν κίνητρα, τα οποία θα δώσουν ώθηση στις πωλήσεις. Και αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Στο εξωτερικό, η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, ακολουθώντας ανοδική πορεία. Στην Ελλάδα – ακόμη - βρισκόμαστε θα έλεγα σε νηπιακό στάδιο…
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σας, τις εργασίες του οποίου χαιρετίζω, θα αναλυθούν όλες οι παράμετροι της ηλεκτροκίνησης στις πόλεις, θα αναδειχθεί η σημασία της μετάβασης σε συγκοινωνιακά Μέσα μηδενικών ρύπων και θα απαντηθούν βασικά ερωτήματα σχετικά με την απόδοση των ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οφέλη από τη χρήση τους, τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, τις απαιτούμενες υποδομές φόρτισης, τις δυνατότητες χρηματοδότησης κ.α.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει γρήγορα τα απαιτούμενα βήματα αλλά και να εξετάσει για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και γενικά για τον μεταποιητικό κλάδο, θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο όπου η ηλεκτροκίνηση στις πόλεις θα είναι μία καθημερινή πραγματικότητα όπως και οι «πράσινες μεταφορές». Και δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε ότι το e-mobility έχει το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον cluster παραγωγής αντιπροσωπευτικών προϊόντων για την παρασκευή των οποίων διατηρούνται ενεργές πολλές θέσεις εργασίας. Και αυτή είναι μία ακόμη σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοούμε.

 

eep logo