Δωρεάν ξεναγήσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

peiraias pinakothiki

Από την Μουσειολόγο Αθηνά Πάνου, κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα

Δωρεάν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές της προσφέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς) κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα από τις 18:00 έως τις 20:00. Απαραίτητη προϋπόθεση η δήλωση συμμετοχής μέσω email στο pinakothiki@pireasnet.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-4101400. 

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.
Την ξενάγηση αναλαμβάνει η Μουσειολόγος Αθηνά Πάνου, επιμελήτρια των Συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Σημαντικό μέρος της συλλογής αποτελείται από έργα Ελλήνων δημιουργών στον χώρο της ζωγραφικής του 19ου-20ου αιώνα.
Εκτίθενται έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, κυρίως ελαιογραφίες, όπως των Χατζή, Μαλέα, Αρτέμη, Προκοπίου, Ρωμανίδη, Νικόλαο και Περικλή Λύτρα, Χριστοφή, Πελεκάση, Δούκα, Οικονόμου, Γρίβα, Γεραλή, Βυζάντιου, Σερμετζίδη. Κυρίαρχη θέση στη συλλογή κατέχει η παρουσία καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι Πειραιώτες.
Η θεματολογία της συλλογής χαρακτηρίζεται από έργα με πηγή έμπνευσης τη θάλασσα, το λιμάνι, τα πλοία.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ
Το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του, μεταξύ των οποίων και η προτομή της Σοφίας Σλήμαν με το διάδημα της Τροίας, δωρίθηκαν στον Δήμο Πειραιά, από τη σύζυγό του στις 3 Αυγούστου 1974. Έργα του Γ. Καστριώτη υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Βιβλιοθήκη Τζων Κένεντυ στο Καίμπριτζ της Μασσαχουσέτης κ.ά.
Ο Γεώργιος Καστριώτης γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα (1899-1969). Από το 1910 μετά τον θάνατο του πατέρα του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Τη γλυπτική τη διδάχτηκε κοντά στον Γάλλο δάσκαλο ΑntoineBourdelle από 1926-1928.
Παρά το σύντομο για τη γλυπτική χρονικό διάστημα, βλέποντας το έργο του διαπιστώνει κανείς ότι απέκτησε μια άρτια καλλιτεχνική παιδεία.
Ο Χρύσανθος Χρήστου καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ιστορία της Τέχνης, αναφέρει ότι «η δημιουργία του Καστριώτη είναι άμεση και πλούσια» και ότι «έχει στοιχεία της αρχαίας γλυπτικής με τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή σε μια νέα ενότητα».

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ
Το έργο του Πάνου Αραβαντινού παρουσιάζεται κατά χρονολογική σειρά - σκηνικά, κοστούμια και μακέτες – από την εμφάνιση του καλλιτέχνη ως σκηνογράφου στη Γερμανία 1920-1930. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής προήλθε από αγορά του Δήμαρχου Αριστείδη Σκυλίτση (1967-1974) και δωρεά από τον γνωστό ιατρό Λούρο.
Ο Πάνος Αραβαντινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα, μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1907 ως το 1910 φοιτά στην Ακαδημία Τέχνης του Βερολίνου.
Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) έρχεται στην Ελλάδα και παίρνει μέρος στην Ηπειρωτική Εκστρατεία. Την ίδια εποχή σχεδιάζει όλες τις στολές του Ελληνικού στρατού.
Φιλοτέχνησε πορτραίτα των μελών της Βασιλικής οικογένειας. Σκηνογραφεί σε θέατρα της Αθήνας και του Πειραιά. Εκτός από την Αθήνα, το Ν. Φάληρο και το Βερολίνο ανέβασε έργα στο Αμβούργο, στη Ληψία, στη Δρέσδη, την Κολωνία, το Μόναχο, τη Βιέννη και στο Σάλζμπουρκ.
Ο Πάνος Αραβαντινός από το 1920 ως το 1930 ανέβασε πάνω από 100 μουσικά έργα καλύπτοντας τη γερμανική όπερα του 18ου αιώνα.
Έργα του Π. Αραβαντινού υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, Θεατρικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη κ.α.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η Δημοτική Πινακοθήκη άρχισε να λειτουργεί το 1957, ως τμήμα - αρχικά - της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα. Περιλαμβάνει 837 έργα γνωστών νεοελλήνων ζωγράφων (Μ. Αξελού, Κ. Βολανάκη, Π. Βυζαντίου, Λ. Γεραλή, Ε. Δούκα, Δ. Κοκότση, Θ. Λαζαρή, Ν. Λύτρα, Μ. Οικονόμου, Κ. Ρωμανίδη, Α. Χριστοφή), καθώς και πολλών νεότερων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων σημαντική είναι η παρουσία των Πειραιωτών ζωγράφων. Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στο κτήριο του Παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιά, Φίλωνος 29. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

eep logo