Οικονομικές Επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους Παράκτιους, Νησιωτικούς και Παραποτάμιους Προορισμούς

limani katakoloΤο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά σε Φόρουμ στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου 2015, στην Αρχαία Ολυμπία Φόρουμ με θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας στους παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας σε συνεργασία με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR).

Το Φόρουμ αυτό αποτελεί συνέχεια του Πανευρωπαϊκού διαλόγου που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας και των τοπικών προορισμών, στον οποία συμμετέχει το INSULEUR. Επελέγη το λιμάνι του Κατάκολου ως συνδιοργανωτής, επειδή αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

Το Φόρουμ τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με την ειδική συνεργασία της Ένωσης Μεσογειακών Επιμελητηρίων (ASCAME) και την υποστήριξη του ΕΟΤ, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, της Ένωσης Επιμελητηρίων Ιονίου - Αδριατικής (AIC Forum), της Ένωσης Επιμελητηρίων του Δούναβη (DCCA), της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας της Μεσογείου (MEDCRUISE) του ερευνητικού Εργαστηρίου Ναυτιλίας και Λιμένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (RE.SHI.P), του Σημείου Επαφής ESPON2013 του Παντείου Πανεπιστημίου, του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (EOAEN) και του Ευρωπαϊκού ομίλου μικρών νησιών (ESIF).

Την κήρυξη των εργασιών έκανε η Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία παρουσίασε την Στρατηγική του Υπουργείου στον τομέα του τουρισμού και την σημαντική θέση της κρουαζιέρας στην στρατηγική αυτή.

Ο Πρόεδρος του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γιώργος Μπενέτος σημείωσε ότι η συμβολή της κρουαζιέρας στην ευρωπαϊκή οικονομία θα αγγίξει φέτος τα 40 δις ευρώ με την Ελλάδα να αποκομίζει μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιο περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ αν και πρόκειται για τον τρίτο καλύτερο προορισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) Ευρώπης η οποία και εκπροσωπήθηκε στο Φόρουμ.

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Γ. Μπενέτος:
«Ο συγκεκριμένος χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας δεν επελέγη τυχαία, επιλέχθηκε με το σκεπτικό του συμβολισμού της ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών και το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Ευρώπη, η Μεσόγειος και ο Πλανήτης ολόκληρος, προβληματίζονται έντονα από την γενικότερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αναταραχή, που υπάρχουν διάχυτες στην ατμόσφαιρα.
Κρίση αξιών, θεσμών, οικονομικών συστημάτων κοινωνικών τάξεων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό .
Θέλαμε λοιπόν να προτάξουμε το μήνυμα, πραγματοποιώντας την σημερινή εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, ότι ο Τουρισμός και ειδικότερα η κρουαζιέρα, μπορεί να ενώσει, να φέρει κοντά τους λαούς των «παραθαλάσσιων προορισμών» και να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των παράκτιων, νησιωτικών και παραποτάμιων προορισμών .
Η κρουαζιέρα αν αναπτυχθεί σωστά και αν δώσουμε όλοι μας την προσοχή που επιβάλλεται, είναι δυνατόν να αποδειχθεί πηγή πλούτου και κοινωνικής προόδου, για τους κατοίκους των περιοχών που θα αναπτυχθεί .
Και εστιάζω στην λέξη προσοχή, γιατί χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση στην υποδοχή, διαχείριση, εξυπηρέτηση, μετακίνηση, σίτιση και αναψυχή, μεγάλου όγκου επιβατών/ επισκεπτών, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Χρειάζονται υποδομές, εκπαιδευμένο προσωπικό και προπάντων οργάνωση, αλλά η πρόκληση είναι μεγάλη και τα οφέλη τόσο σημαντικά, που δεν πρέπει να μείνει κανείς αδιάφορος .
Ο αντίλογος εστιάζει στο γεγονός ότι αυτή η μορφή τουρισμού, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες τουρισμού και στο περιβάλλον, ιδίως των μικρών νησιών .
Όλες οι απόψεις σεβαστές και συζητήσιμες.
Γι αυτό άλλωστε οργανώθηκε και το σημερινό φόρουμ, όπου ειδικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν ένα προς ένα τα παραπάνω ζητήματα και θα προσπαθήσουν μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, να δώσουν απαντήσεις σε όλους τους βάσιμους προβληματισμούς.
Στόχος μας είναι όταν κλείσουν οι εργασίες της σημερινής εκδήλωσης, κατά το δυνατόν να έχουμε προχωρήσει στην εξαγωγή ενός ενιαίου συμπεράσματος, χωρίς απτές αμφισβητήσεις, προκειμένου όλοι οι φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στο θέμα, να έχουν καλή συνεργασία με τους κατοίκους των τελικών προορισμών, οι οποίοι θα υποστούν μεν την ταλαιπωρία του εγχειρήματος, αλλά και θα απολαύσουν τα θετικά του σημεία.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους συνδιοργανωτές και υποστηρικτές του φόρουμ, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που απευθυνθήκαμε για να ζητήσουμε την στήριξή τους ανταποκρίθηκαν άμεσα, αντιλαμβανόμενοι και συναισθανόμενοι την σοβαρότητα του θέματος, ιδίως για την οικονομία της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ διερευνήθηκαν δυνατότητες και συνθήκες που παρουσιάζονται σε παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς κρουαζιέρας για τις επιχειρήσεις και εξετάστηκαν μέθοδοι, τρόποι και διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των νησιωτικών και παράκτιων επιχειρήσεων στην προώθηση της θεματικής βιομηχανίας τουρισμού, προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Παρουσιάστηκαν επίσης διεθνείς καλές πρακτικές από τις μακρο-περιφέρειες Ιονίου-Αδριατικής και του Δούναβη και αποτελεσματικά εργαλεία ανάπτυξης του τομέα.

Υπήρξε έντονος προβληματισμός για τους τρόπους αποτελεσματικότερης συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην οικονομική αυτή δραστηριότητα, όπως π.χ. των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων), ταξιδιωτικών γραφείων, ξενοδοχείων, μουσείων, τεχνών, εκδηλώσεων, καταστημάτων, εστιατορίων, συνεταιρισμών που παράγουν μοναδικά τοπικά προϊόντα κτλ. Σημειώθηκε από πολλούς εισηγητές ότι η δραστηριότητα αυτή μπορεί να επιφέρει αύξηση εσόδων για τους τουριστικούς προορισμούς, αν υπάρξει συνεργασία με τις εταιρίες των κρουαζιερόπλοιων.

Έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά στα έργα υποδομών στα λιμάνια προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων, στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου για την κρουαζιέρα, στην χορήγηση visa σε επισκέπτες τουρίστες εκτός Σένγκεν, στην διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, η συμμετοχή περισσότερων νησιών στις δραστηριότητες της κρουαζιέρας, ο σεβασμός της φέρουσας ικανότητας ορισμένων ευαίσθητων προορισμών, όπως τα μικρά νησιά κ.λ.π.

Τα συμπεράσματα του Φόρουμ θα βοηθήσουν, εκτός των άλλων, τα τοπικά Επιμελητήρια και τους τοπικούς οργανισμούς να διαπιστώσουν και να μελετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας και να επωφεληθούν από αυτές, υπέρ των επιχειρήσεων μελών τους και των τοπικών οικονομιών εν γένει.

 

eep logo