Ο Γ.Μώραλης εγκαινίασε την έκθεση «Πειραιάς και Ουτοπία»

moralis outopia

Μια αρχιτεκτονική έκθεση φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τον Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης εγκαινίασε χθες έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Η έκθεση περιλαμβάνει εβδομήντα θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας για τον Πειραιά, με υλικό των προπτυχιακών διαλέξεων, των διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Την έκθεση διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. και η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης και της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. είναι πολύ σημαντική για την πόλη μας, για τη Δημοτική Πινακοθήκη. Σημαντικά πράγματα μπορούν να ξεκινήσουν και να πραγματοποιηθούν μέσα από μία ιδέα ενός φοιτητή με την καλή διάθεση της Διεύθυνσης Πολιτισμού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική μας Αρχή οφείλει να ανοίξει τους ορίζοντές της, να συνεργαστεί με εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν να προσφέρουν γνώση που λείπει από τους περισσότερους από εμάς που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι η σύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Πανεπιστήμια πρέπει να μορφοποιηθεί και οι πόλεις μας έχουν να κερδίσουν από αυτό.

Η έκθεση έχει έναν προκλητικό τίτλο, αλλά μπαίνει το ερώτημα είναι τελικά όλα αυτά που παρουσιάζονται ουτοπικά ή πραγματικά, είναι προτάσεις και λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να δώσουν έναν χρώμα στην πόλη, μια διαφορετική προοπτική στα ωραία νεοκλασικά κτίρια που έχει ο Πειραιάς, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν προσεχθεί τα τελευταία χρόνια για να προσφέρουν στον πολιτισμό της πόλης μας. Όλες αυτές οι ιδέες των φοιτητών μπορεί να μην είναι ουτοπικές, αλλά μπορούν να αποδειχθούν υλοποιήσιμες προτάσεις και να προσφέρουν στην πόλη.

Είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν στον Πειραιά, εδώ στη Δημοτική μας Πινακοθήκη, έργα φοιτητών, μελέτες φοιτητών, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές που αφορούν στο σύνολο τους στον Πειραιά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και τους ευχαριστούμε. Φαντάζομαι ότι για τους ίδιους, ο Πειραιάς είναι μια πρόκληση για να έχουν κάνει όλες αυτές τις μελέτες και τις εργασίες. Είναι πρόκληση γιατί ο Πειραιάς έχει μείνει πίσω και είναι μια πόλη που μπορούν να εφαρμόσουν και να δουν ιδέες που μπορούν να αλλάξουν την πόλη; Είναι πρόκληση γιατί πρόκειται για μια πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία, με ένα πολύ μεγάλο λιμάνι, με ένα σημαντικό πολιτισμό; Λίγα από όλα ίσως; Το ευχάριστο είναι ότι ασχολούνται με τον Πειραιά και δουλεύουν πάνω σε αυτό ίσως περισσότερο από εμάς τους ίδιους που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Υπάρχει μια σκέψη που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο: ο Πειραιάς να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, μια χρονιά που συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γρήγορα, μεθοδικά, σκληρά, διότι πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να υποβάλλουμε φάκελο για το 2021. Καθυστερημένα μεν, αλλά τουλάχιστον η δική μου πρόταση είναι να προβούμε σε μια τέτοια διεκδίκηση. Είναι κι άλλες πόλεις της χώρας που προηγούνται του Πειραιά οι οποίες έχουν αποφασίσει νωρίτερα να διεκδικήσουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όπως είναι η Καλαμάτα, η Τρίπολη με το Ναύπλιο, η Σύρος. Τρεις πόλεις της χώρας έχουν γίνει μέχρι τώρα Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης: Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί, κατά την άποψη μου, η τέταρτη πόλη να μην είναι ο Πειραιάς. Έχουμε ήδη οργανώσει μια ομάδα ανθρώπων με γνώση. Υπήρχε μια πρόθεση για τη διεκδίκηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για να είμαι ειλικρινής, αλλά πρέπει να επαναδιατυπωθεί και να επικαιροποιηθεί αυτή η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να λοιπόν μια ευκαιρία για συνεργασία με την εκπαίδευση, με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να έχουμε πάρα πολλές εισερχόμενες πληροφορίες και ωραίες ιδέες.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Να ξαναπώ ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το 2015, για την Πινακοθήκη και την πόλη. Όλοι οι Πειραιώτες και όχι μόνο πρέπει να έρθουν να δουν, αυτές τις πολύ καλές δουλειές. Ο Δήμος Πειραιά, η Πινακοθήκη που είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την πόλη μας να προβούμε όλοι μαζί σε περισσότερες παρόμοιες πρωτοβουλίες, από τις οποίες μόνο κέρδος θα έχουμε».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν: Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θ. Δρίτσας, η βουλευτής κυρία Ε. Σταματάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης, ο Γ.Γ. του Δήμου Πειραιά κ. Β. Ταταρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρίες: Μ. Σταθάκη και Σ. Μελά, ο Γ.Γ. του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο, κ. Γ Ανδρεαδάκης, η Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. Ε.Μ.Π., καθηγήτρια Ελένη Μαΐστρου. Οι καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. Ε.Μ.Π.: Νίκος Μπελαβίλας, Τάσης Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Π. Πολιτάκης κ.ά.

Διάρκεια έκθεσης από 24/5 - 6/6 /2015
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Φίλωνος 29