Από Δευτέρα, «ισορροπίες»…

isorropia

Η Δευτέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο σηματοδοτεί παραδοσιακά την επιστροφή στην καθημερινότητα. Επιπλέον δε, το «σύστημα» σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό) ετοιμάζεται για η νέα σεζόν.

Κάπως έτσι και στον Δήμο Πειραιά, από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να φαίνονται οι ισορροπίες που θα κληθεί να τηρήσει ο επανεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. Μπορεί μεν να έφτασε μια ανάσα από την αυτοδυναμία στον πρώτο γύρο. Κι ακόμη, μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη «ανάγκη» από μικρότερους συνδυασμούς, ιδίως μετά το νομοσχέδιο περί «κυβερνησιμότητας» του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που ενισχύει τον ρόλο του δημάρχου και της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης.
Αλλά πέρα από την αποδεδειγμένα συναινετική διάθεση του ίδιου του Γιάννη Μώραλη, ο Δήμος Πειραιά θα κληθεί να επιδοθεί σε άσκηση ισορροπιών, ίσως και δύσκολων, κατά την αξιοποίηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του.

Στις εκλογές του Μαΐου, με το συνδυασμό του «Πειραιάς Νικητής» εκλέχτηκαν μόλις τρεις δημοτικοί σύμβουλοι με αναφορά στο πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ: ο Δημήτρης Καρύδης, ο Τάκης Αβραμίδης και ο Ιωσήφ Βουράκης. Από την άλλη πλευρά οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι σύμβουλοι του δεύτερου δημοτικού συνδυασμού, του Νίκου Βλαχάκου, έχουν αναφορά στη Νέα Δημοκρατία. Αυτόματα προκύπτει μια δύσκολη εξίσωση, κυρίως σε ότι αφορά την αξιοποίηση των «τριών». Πόσο μάλλον που και οι «τρεις» θεωρούνται «βαριά ονόματα».

Πρώην βουλευτής και επί σειρά ετών πρώτος στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, στην Α΄ Πειραιά ο Δημήτρης Καρύδης. Από τους παλαιότερους δημοτικούς συμβούλους, εκλεγόμενος από το 1994 (!) ο Τάκης Αβραμίδης. Υποψήφιος δήμαρχος το 2014, πρώτος σε σταυρούς με τον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα το 2010 ο Ιωσήφ Βουράκης, που επιπλέον φέρει ένα ιστορικό όνομα για τον Δήμο Πειραιά, αφού ο μακαρίτης πατέρας του Βασίλης ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 1961 (!) μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του, λίγο πριν το 2010.

Όσο δύσκολο είναι να βρεθεί κάποιος από τους παραπάνω εκτός θέσης ευθύνης, άλλο τόσο δύσκολες θα είναι και οι ισορροπίες που καλείται να τηρήσει ο δήμαρχος Πειραιά. Αν και ο Γιάννης Μώραλης έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει μια χαρά και σε αυτόν τον τομέα.

Pin It

eep logo