Glou: Όλα ξεκίνησαν εδώ, Πειραιάς, Τσαμαδού και όλα τελειώσαν εδώ ...

glou lamprakh

Έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας έπειτα από 34 χρόνια

Η τελευταία πράξη του δράματος για τη γνωστή και κάποτε ακμαία αλυσίδα ανδρικών ενδυμάτων Glou παίχτηκε το Σάββατο, καθώς έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα που είχε παραμείνει ανοικτό, μετά την πτώχευση της εταιρείας, επί της οδού Τσαμαδού 30 στον Πειραιά.

Το γεγονός έγινε γνωστό από τον επιχειρηματία Γιώργο Γλου, ο οποίος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία από το εσωτερικό του καταστήματος, η οποία συνοδευόταν από τα εξής λόγια:

«Glou τέλος, τουλάχιστον προς ώρας, εννέα παιδιά έχουμε και μια ζωή μπροστά μας.
Ολα ξεκίνησαν εδώ, Πειραιάς, Τσαμαδού και όλα τελειώσαν εδώ έπειτα από 34 χρόνια. Ευχαριστούμε τους χιλιάδες εργαζομένους, τους εκατοντάδες προμηθευτές-συνεργάτες. Μα πάνω από όλα τα εκατομμύρια πελατών που όλα αυτά τα χρόνια μάς γιγάντωσαν με την εμπιστοσύνη τους – αν κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) δεν μας πολεμούσαν λυσσαλέα, ακόμη αυτή η εταιρεία θα μεγαλουργούσε. Ενα ιδιαίτερο ευχαριστώ (πόσο λίγο είναι) στους γονιούς μας για τη δυνατότητα, τη συμπαράσταση, τη συνεργασία που μας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια».

Η ιστορία της Glou ως εταιρείας πώλησης ανδρικών ειδών ένδυσης και υπόδησης ξεκίνησε το 1985, όταν τα αδέρφια Αντώνης και Γιώργος Γλου αποφάσισαν να μετατρέψουν την επιχείρηση υλικών εστίασης που διατηρούσαν σε επιχείρηση ειδών ανδρικής μόδας. Μάλιστα, εννέα χρόνια μετά, το 1994, απέκτησαν την αντιπροσωπεία της Puma στην Ελλάδα. Οι φθηνές τιμές στα κουστούμια και ταυτόχρονα η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος απογείωσαν τα επόμενα χρόνια την εταιρεία, που το 2006 διέθετε 67 καταστήματα στην Ελλάδα, έξι καταστήματα Puma, τέσσερα Quicksilver και δύο καταστήματα Reporter. Η εταιρεία είχε επίσης επεκταθεί σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία. Ηταν η εποχή που ο τζίρος της Glou είχε φθάσει τα 120 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. ευρώ.

Το 2010 ήταν η αρχή του τέλους για την Glou, καθώς τότε ξέσπασε η διαμάχη με τον γερμανικό όμιλο Puma. O τελευταίος κατηγόρησε τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας για υπεξαίρεση στην Puma Hellas ποσού άνω των 110 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, είχε εκδηλωθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία είχε πλήξει άμεσα το λιανεμπόριο ειδών ένδυσης-υπόδησης. Το 2013, η Glou εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ τελεσίδικα σε πτώχευση κηρύχθηκε και τυπικά πέρυσι. Ο ένας εκ των δύο αδερφών, ο Αντώνης Γλου, είχε συλληφθεί και για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο.

eep logo