Ανάγκη αναπλήρωσης της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

paidikos stathmos 2

Επιστολή του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου στους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών

Με επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου στις 18 Ιουλίου επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, στον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, στον Διευθύνοντα σύμβουλο ΕΕΤΑΑ, κ. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο Πατούλη και στον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ, κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, θίγει το θέματης υποχρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η επιχορήγηση του προγράμματος το 2012 – 2013 ήταν 3.700€ ανά βρέφος και 2.900€ ανά νήπιο, μετά από διαδοχικές μειώσεις τα ποσά της επιχορήγησης διαμορφώθηκαν σε 2.945€ ανά βρέφος και 2.375€ ανά νήπιο. Μία σημαντική μείωση της τάξης του 27%.

Κατά συνέπεια οι μειώσεις που έχει υποστεί ο ΔΟΠΑΚΑ, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου μας που έχει την ευθύνη λειτουργίας των παιδικών σταθμών, ανέρχονται στο ποσόν των 600.000€ περίπου, δημιουργώντας μείζον ζήτημα λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

Ο Δήμος μας προκειμένου να διατηρηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επιχορηγεί τους παιδικούς σταθμούς με επιπλέον ποσά από ίδιους πόρους καταβάλλοντας συνολικά το ποσόν των 970.000€ ετησίως και εξαντλώντας τις οικονομικές αντοχές του στο συγκεκριμένο τομέα. Παρά, όμως, την ιδιαίτερη σημαντική ενίσχυση των παιδικών σταθμών και με πόρους του Δήμου, η μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας του προγράμματος.

Στην επιστολή ο Δήμαρχος προς τους αρμόδιους υπουργούς, διατυπώνει τις εξής συγκεκριμένες προτάσεις:

• Να καλυφθεί άμεσα μέρος της ελλιπούς χρηματοδότησης των προηγούμενων ετών με επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου τουλάχιστον με ποσόν των 200.000 €.

• Να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων των οικογενειών για ένταξη στο πρόγραμμα.

• Να υπάρξει αναπροσαρμογή της επιχορήγησης για νέα σχολική περίοδο 2019-2020 ανά βρέφος και νήπιο ώστε να είναι απολύτως ρεαλιστική η συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος από τους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου αναφέρει προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι ο στόχος που έχουν ανακοινώσει προ ημερών οι Υπουργοί «να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών» μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, ωστόσο απαιτούνται άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις και για το σκοπό αυτό ζητά να υπάρξει συνάντηση ώστε από κοινού να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου δήλωσε για το θέμα τα εξής:

«Απευθύνθηκα στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, στη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ και στους συναδέλφους αιρετούς των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ) υπογραμμίζοντας ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Αυτοδιοίκηση, σχετικά με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το οποίο χρειάζεται διορθωτική παρέμβαση από τα αρμόδια Υπουργεία και την ΕΕΤΑΑ.

Για τους έξι παιδικούς σταθμούς του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου, ο στόχος μας παραμένει ίδιος: Η διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο με σεβασμό στα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους αλλά και ανταποκρινόμενοι πλήρως στις υποχρεώσεις μας με την ταυτόχρονη ανανέωση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων ορισμένου χρόνου για τη νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ