Χαιρετισμός Γ.Μώραλη στο 12ο Συνέδριο της ESPO

moralis espo 2015

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο 12ο ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO) 2015, με κεντρικό θέμα: «Χωρίς λιμάνια δεν έχουμε ενέργεια”, “Χωρίς ενέργεια δεν έχουμε λιμάνια».

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» Πέτρος Κόκκαλης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γιάννη Μώραλη:

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές του 12ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Λιμένων 2015 για την πρόσκληση και χαιρετίζω από την πλευρά μου αλλά και του Δήμου Πειραιά όλους τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες σε αυτό. Τους επικεφαλής, τα στελέχη και τους επαγγελματίες των λιμένων, της Ευρώπης. Τους εύχομαι μια ευχάριστη παραμονή στην Ελλάδα, στην Αθήνα και φυσικά στον Πειραιά.

Το 2015 είναι σημαντική χρονιά για τον Πειραιά τόσο ως πόλη-λιμάνι όσο και ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, ως Δήμος.

Για τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και για εμάς ως νέα δημοτική αρχή, το 2015 είναι σημαντικό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη τη παραγωγικής περιόδου της

θητείας μας. Την περίοδο που ασκούμε πολιτική σε τοπικό επίπεδο, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου.

Για τον Πειραιά ως πόλη – λιμάνι, το 2015 είναι σημαντικό για τα σπουδαία γεγονότα που φιλοξενεί, συμμετέχει και διοργανώνει όπως το συνέδριο που ξεκινά σήμερα, όπως αυτά που θα λάβουν χώρα στον Πειραιά την ερχόμενη εβδομάδα 28-31 Μαΐου, στις Ημέρες Θάλασσας με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Γεγονός που φέρνει τον Πειραιά ως πόλη-λιμάνι στο επίκεντρο της Ευρώπης.

Με τιμή και χαρά απευθύνουμε πρόσκληση στον κόσμο του Πειραιά, της Αττικής, της Ελλάδας και της Ευρώπης, φιλοδοξώντας στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας να αναδείξουμε σε μόλις 4 ημέρες και με 60 παράλληλες εκδηλώσεις την ιστορία, τον πολιτισμό, την τεχνογνωσία που κρύβεται στο «μεγάλο λιμάνι». Ήρθε η εποχή της εξωστρέφειας για τον Πειραιά, και δεν θα υπήρχε καλύτερη αφορμή να την σηματοδοτήσει.

Το 2015 είναι επίσης σημαντικό γιατί σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην οποία φαίνεται να εισέρχεται το Λιμάνι του Πειραιά. Η συζήτηση για την αξιοποίησή του, αποτελεί πηγή διαμόρφωσης ιδεών & προτάσεων, κοινωνικών & πολιτικών ζυμώσεων που όλοι προσδοκούμε να οδηγήσουν στην βέλτιστη λύση για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης, ως Διεθνές Ναυτιλιακό & Εμπορικό Κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως.

Οι νέες τάσεις & στρατηγικές που αναπτύσσονται διεθνώς αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο της «τεχνολογικής επανάστασης» που συντελείται, στις μεταφορές & δίκτυα, στη θαλάσσια πολιτική, στην ενέργεια, στην έξυπνη εξειδίκευση, στον τουρισμό είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση και περεταίρω ανάπτυξη του λιμανιού.

Ο Δήμος Πειραιά δηλώνει παρών σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία με συγκεκριμένη στόχευση και επιδιώξεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία, με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης-λιμάνι. Η πρόταση για ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως εγκρίθηκε με την από 14-10-2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι κατά την άποψή μας μία εύλογη, ορθολογική, βιώσιμη πρόταση για την διαχείριση και μετεξέλιξη του επιβατικού λιμένα Πειραιά, αλλά δεν είναι η στιγμή να πούμε τώρα περισσότερα.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Τα λιμάνια της Ευρώπης, είναι υποδομές μοναδικές & πολύτιμες ως πυλώνες τοπικής, εθνικής και ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ως μοχλοί άσκησης πολιτικής, ενεργειακής ή άλλης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και ελπίζω να κλέψετε λίγο από τον χρόνο σας ώστε να ξεναγηθείτε στην πόλη μας, στον όμορφο Πειραιά».

eep logo