«Ουσιαστικές λύσεις και όχι μπαλώματα»

kke

Το KKE για την προσχολική αγωγή στον Δήμο Πειραιά

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πειραιά του ΚΚΕ διατυπώνει τις ενστάσεις της εν όψει της επόμενης σχολικής χρονιάς:

«Για άλλη μια σχολική χρονιά διαμορφώνεται μια άσχημη κατάσταση σε σχέση με την προσχολική αγωγή και στο δήμο Πειραιά.
Συγκεκριμένα:
• Υπάρχουν παιδιά που μένουν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών.
• Ετοιμάζεται στοίβαγμα χιλιάδων νηπίων που τη νέα χρονιά θα πάνε προνήπιο και νήπιο.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι οι ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας είναι κόστος για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. Ότι έργα έχει ανάγκη το κεφάλαιο γίνονται σε χρόνο ρεκόρ και με χρήματα που πάντα βρίσκονται από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ για το λαό υπάρχουν, στην καλύτερη περίπτωση, μπαλώματα.
Αυτή η κατάσταση είναι εξοργιστική και γίνεται ακόμα πιο προκλητική όταν αφορά τα παιδιά μας, πόσο μάλλον στην ευαίσθητη ηλικία μέχρι και 6 ετών, που ακόμη σημειώνουν αναπτυξιακά άλματα και που το κράτος οφείλει να παρέχει ότι καλύτερο και επιστημονικά άρτιο μπορεί.
Στο δήμο του Πειραιά σε συνέχεια μια πολιτικής που έχει μειώσει τον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών, που δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές σε όλους τους σταθμούς, που η δουλειά βγαίνει με την αυτοθυσία του προσωπικού, με πολλούς συμβασιούχους εργαζόμενους, σήμερα υπάρχουν γονείς που με τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα βλέπουν ότι τα παιδιά τους δε γίνονται δεκτά στους σταθμούς.
Την ίδια ώρα σε σχέση με τη δίχρονη προσχολική αγωγή που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δώσει 1€ για υποδομές και προσωπικό, υπάρχει η εξής κατάσταση για να ικανοποιηθούν «άρπα κόλλα» οι ανάγκες:
• Τα τμήματα από 22 παιδιά θα συγκροτούνται με 25, δηλαδή επιδεινώνονται οι όροι φοίτησης για όλα τα νήπια.
• «Ανοίγονται στο πόδι» αίθουσες για να καλύψουν τα πάνω από 300 παιδιά που «δε χωράνε» στις υπάρχουσες δομές, όπως: αίθουσες σίτισης ή εκδηλώσεων που γίνονται αίθουσες διδασκαλίας (!), αίθουσες με εμβαδό 27 τ.μ. για να φιλοξενήσουν 25 νήπια (δηλαδή 1,08 τ.μ. ανά παιδί!), συστέγαση νηπίων με παιδιά του Λυκείου(!). Όσο δε για την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, μας πάει αρκετές δεκαετίες πίσω χωρίς απαραίτητα να διασφαλίζει προϋποθέσεις ασφάλειας, όπως πυροπροστασία.
• Σε αυτά τα νηπιαγωγεία, όπως και σε πολλά από τα ήδη υπάρχοντα δεν υπάρχει μέριμνα για το φαγητό των παιδιών (να είναι ζεστό, να υπάρχει τραπεζοκόμος κλπ), για την ξεκούραση, για τον προαυλισμό.
Είναι αναγκαίο για το παιδί προσχολικής ηλικίας να έχει την ελευθερία να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την σωματική, κινητική, νευρομυϊκή ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλα δομημένο χώρο και τα κατάλληλα μέσα. Εξίσου όμως αναγκαίο είναι για τον έφηβο μαθητή που ζει μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία είναι εχθρικά απέναντι στις ανάγκες του για άθληση να υπάρχει μια στοιχειώδης πρόβλεψη στο χώρο του σχολείου με γήπεδα, γυμναστήρια κλπ.
Στη βάση αυτή η αναφορά της νέας υπουργού παιδείας της κυβέρνησης της ΝΔ ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός σχολείου είναι για τα σκουπίδια.
Κανένας συμβιβασμός με αυτή την κατάσταση.
Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται!
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά, πρέπει αποφασιστικά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:
 Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις (μόνιμο και ειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις) ώστε να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά.
 Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες φοίτησης και για τα μικρότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.

Μετά από αίτημα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, το επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί θα συζητήσει το θέμα των νηπιαγωγείων.
Καλούμε τους γονείς να δώσουν το παρόν, να πιέσουν για λύσεις ουσιαστικές και όχι μπαλώματα».