Έκθεση Εργαστηρίου Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής

keramikh

Tης Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη


Η ετήσια έκθεση των σπουδαστών του Εργαστηρίου Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 29 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 στο Village shopping & more… (Θηβών 228 & Παρνασσού, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9:30 το βράδυ με τα εγκαίνια να είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 στις 7:30 το απόγευμα. Εντάσσεται στον κύκλο “Καλλιτεχνικές Δημιουργίες” της Διεύθυνσης Πολιτισμού κι αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου όπου ετησίως όλα τα έργα των σπουδαστών όλων των Εργαστηρίων εκτίθενται στο ευρύ κοινό.

Στη φετινή έκθεση του Εργαστηρίου Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής οι τεχνικές που αποδόθηκαν στα κεραμικά αντικείμενα ακολούθησαν τη διαδικασία από τροχό, φιλιέρα, πηλοπλαστική, χαρακτική στο αντικείμενο, διακόσμηση, χρωματισμό με μπατανάδες, τέρα “Terre sigillée” σμάλτα, διάφορα οξείδια εφαρμοσμένα πάνω σε πηλό κόκκινο παραδοσιακό, πηλό Stoneware και πηλό λευκό τύπου φαγιάνς. Στη συνέχεια τα κεραμικά διακοσμήθηκαν και ψήθηκαν δύο φορές στα καμίνια του Εργαστηρίου, πρώτα στους 980 βαθμούς κελσίου (μπισκουί) και δεύτερη φορά για την υαλοποίησή τους στους 1020 βαθμούς κελσίου και πάνω. Για κάθε κομμάτι της έκθεσης έχει ακολουθηθεί συγκεκριμένη τεχνική και ο κάθε σπουδαστής δουλεύοντας πάνω σε αυτά δίνει το δικό του ξεχωριστό στιλ στα δημιουργήματά του.

Το Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής αποτελεί έναν οργανωμένο χώρο, άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα και πρώτες ύλες κεραμικής. Διαθέτει αίθουσα πηλοπλαστικής και γυψοτεχνίας, αίθουσα για την κατασκευή αντικειμένου στον τροχό, καθώς και αίθουσα για το υάλωμα και το ψήσιμο του κεραμικού σε αντίστοιχους φούρνους κεραμικής. Η διδασκαλία αφορά την εκμάθηση όλων των σταδίων κατασκευής κεραμικού αντικειμένου της παραδοσιακής και σύγχρονης κεραμικής, και είναι προσαρμοσμένη στις διαφορετικές ηλικίες και στο διαφορετικό επίπεδο γνώσεων στην τέχνη της κεραμικής, όπως τεχνολογία χρωμάτων κεραμικής, διακόσμηση πήλινων έργων με χρώματα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες (ορυκτά) και χρώματα εμπορίου, αγγειοπλαστική (τροχός κεραμικής): κατασκευή πήλινων αγγείων με τη χρήση ηλεκτρικού τροχού, πηλοπλαστική, δημιουργία πήλινων αντικειμένων εικαστικού και χρηστικού χαρακτήρα με τεχνικές: μακαρόνι, φύλλο, τσιμπητό, χτιστό, καλούπι, τεχνικές ψησίματος: χάρτινο καμίνι, λασποκάμινο, raku.

eep logo