Γαλάζιο «τσουνάμι» σε Α΄ και Β΄ Πειραιά και ενίσχυση του δικομματισμού

peiraias limani ap

Οι εκλογικοί συσχετισμοί βάσει μετρήσεων της Opinion Poll

Σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, μέσα από το στρατηγείο ερευνών της Οpinion Poll, της Εταιρείας που έπιασε το ακριβές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έγκαιρα και με τεράστια ακρίβεια, φαίνεται ότι ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην Α΄ και Β΄ Πειραιά εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Οι δύο βασικοί μονομάχοι αυξάνουν τις δυνάμεις τους σε σχέση με τις Ευρωεκλογές με την Ν.Δ να έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό αύξησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να οδηγείται σε ένα θρίαμβο μεγάλων διαστάσεων στην Α ΄ Πειραιά προσεγγίζοντας ποσοστό 42%- 43% ( είχε 37.47% στις Ευρωεκλογές) έναντι 23%-25% που φέρεται να φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (22.19% στις Ευρωεκλογές) και να δίνει μάχη για την πρωτιά στο κάστρο της Β΄ Πειραιά. Στην Β΄ Πειραιά η Ν.Δ από 24.93% προσεγγίζει το 30%-31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 27% φαίνεται να φτάνει το 30%. Μιλάμε δηλαδή για μάχη πάνω στο νήμα σε μια από τις λίγες εκλογικές περιοχές πανελλαδικά που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε πρωτιά.

Η γαλάζια επικυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, παράλληλα με την αύξηση που εμφανίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν τον δικομματισμό ενισχυμένο σημαντικά. Το άθροισμα Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Πειραιά φτάνει κατά μέσο όρο το 67% ( 59% στις Ευρωεκλογές) και στην Β΄ Πειραιά το 62% από 52% περίπου. Σημειώνουμε δε ότι όλες οι προσεγγίσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το άθροισμα των δυνάμεων του δικομματισμού θα αυξηθεί κι άλλο στη τελική ευθεία προς τις Εκλογές με δεδομένο ότι σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων να ψηφίζει εν τέλει τους πιο ισχυρούς « παίκτες» και βασικά αυτόν που έχει αποκτήσει την δυναμική του νικητή.

Το τελευταίο στοιχείο δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον για τα πιο μικρά κόμματα που όλα πλην της ΜέΡΑ25 φαίνεται να χάνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δυνάμεις.
Το ΚΙΝΑΛ στην Β΄ Πειραιά φαίνεται να κινείται στην σφαίρα του 4% από 5.10% στις Ευρωεκλογές, ενώ στην Α΄ Πειραιά κοντά στο 4.5% από 5.61% που είχε πάρει.
Το Κ.Κ.Ε στην Β΄ Πειραιά κινείται στο 7.5%- 8% από 8.48% , ενώ στην Α΄ Πειραιά στο 4%- 4.5% από 5.10%.
Η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να χάνει δυνάμεις σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, στις οποίες είχε φανεί και πάλι μείωση των δυνάμεών της. Έτσι, στην Α΄ Πειραιά εντοπίζεται στο 3.5%- 4% από 5.12% και στην Β΄ Πειραιά στο 5.5% από 6.25% στις Ευρωεκλογές. Η τάση μείωσης των δυνάμεων είναι φανερή, κάτι που στις επόμενες μέρες θα φανεί αν επισφραγιστεί ως τάση ή αν συγκρατηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, τα μικρά κόμματα θα πιεστούν όλα κι άλλο.

Τέλος, οι δύο εκπλήξεις των Ευρωεκλογών ( ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜέΡΑ25) φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικές πορείες. Οι δυνάμεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ακολουθούν τον δρόμο των δυνάμεων και των άλλων μικρών κομμάτων. Στην Α΄ Πειραιά από 3.77% στις Ευρωεκλογές βρίσκεται κοντά στο 3.2% και στην Β΄ Πειραιά από 4.72% στο 4.1%. Αντίθετα η ΜΕΡΑ 25 αυξάνει τις δυνάμεις της . Στην Α΄ Πειραιά από 3.47% βρίσκεται στο 4,6% και στην Β΄ Πειραιά από 3.71% στο 4.8%.

Mένουν δύο βδομάδες μέχρι τις κρίσιμες Εκλογές. Αρκετοί αριθμοί μπορεί να αλλάξουν έστω οριακά. Οι βασικές όμως τάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως μας σχολίασε γνωστό στέλεχος της Opinion Poll.

eep logo