Το AFP στο Πέραμα: Μοιάζει με φαβέλα -Δεν υπάρχει μέλλον εδώ

perama thalassa

Καταγραφή της δραματικής πραγματικότητας που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής

«Οταν οι Ελληνες θα πάνε στην κάλπη στις 7 Ιουλίου, για τις πρόωρες εκλογές, η ανεργία και η ανάκαμψη από την κρίση θα είναι το βασικό πεδίσο μάχης ανάμεσα στην απερχόμενη αριστερή κυβέρνηση και τους αναγεννημένους συντηρητικούς», γράφει το AFP. «Ομως, στο Πέραμα, που μοιάζει με φαβέλα, είναι απίθανο να υπάρξει διαφορά, όποιος κι αν κερδίσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το ποσοστό ανεργίας στο Πέραμα αγγίζει το 80% ανάμεσα στους εργάτες ναυπηγείων, βασικός τομέας απασχόλησης στην περιοχή, σημειώνει το AFP, που συμπληρώνει ότι και η κατασκευή- η δεύτερη σημαντικότερη πηγή εργασίας στο Πέραμα- χτυπήθηκε σφοδρά από την κρίση. «Ακόμη και έπειτα από τέσσερα χρόνια υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τα κοινωνικά επιδόματα που μοίρασε η αριστερή κυβέρνησή του “οι φτωχοί παρέμειναν φτωχοί”, λέει μια ντόπια, η Βασιλική Παντελιάκου».

«Δεν υπάρχει μέλλον στο Πέραμα»

Στο AFP μίλησε και ο Παύλος Τασσιμάκης, που ζει με τη σύζυγο και τα πέντε τους παιδιά σε ένα μικρό τριάρι που έχτισε ο ίδιος. Επειτα από 12 χρόνια χωρίς κανονική δουλειά, ο 51χρονος έχει σταματήσει εδώ και καιρό να παίρνει επίδομα ανεργίας. «Είμαστε 7 στο σπίτι και παίρνουμε 640 ευρώ σε επιδόματα κάθε δύο μήνες. Προφανώς, δεν είναι αρκετά για να ζήσουμε», δηλώνει. Η σύζυγός του, Παρασκευή, είναι επίσης άνεργη. Η οικογένεια δεν έχει ασφάλεια και δεν μπορεί να πληρώσει φροντιστήρια για τα παιδιά της.

«Δεν βλέπω πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή στο Πέραμα. Σε τι μέλλον μπορούν να προσβλέπουν τα παιδιά μας; Δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει μέλλον εδώ», λέει η Παρασκευή Τασσιμάκη. Η 15χρονη κόρη τους, Ευαγγελία, θέλει να σπουδάσει στη νομική και να φύγει από το Πέραμα, ίσως και από τη χώρα.

«Ντρέπομαι όταν ακούω την κυβέρνηση να αυτοσυγχαίρεται»

Στο δημαρχείο του Περάματος γίνονται συσσίτια και σχεδόν κάθε ημέρα 100 άνθρωποι περιμένουν εκεί για να φάνε. Ανάμεσά τους η Βασιλική Παντελιάκου. Η 62χρονη τα τελευταία 9 χρόνια έχει εργαστεί μόνο με δύο 8μηνες συμβάσεις, που δεν επαρκούν για να εξασφαλίσει επίδομα ανεργίας ή σύνταξη. Εχει χάσει 20 κιλά. Πριν από μερικά χρόνια δούλευε στο τελωνείο. Τώρα ζει χάρη στη φιλανθρωπία φίλων και γειτόνων.

«Οταν ακούω την κυβέρνηση να αυτοσυγχαίρεται για την κοινωνική πολιτική της, ντρέπομαι. Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας παραμένει ανύπαρκτο στην Ελλάδα», δηλώνει η 62χρονη στο AFP. «Δεν ξέρω πώς καταφέρνω να επιβιώσω, με τη βοήθεια από το δημαρχείο, από γείτονες ή εστιατόρια που μου δίνουν τα αποφάγια», καταλήγει.

Γιατί έχασε ο Τσίπρας στις ευρωεκλογές

Μετά την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα επέστρεψε αργά στην ανάπτυξη. Ομως, τον Ιούνιο τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία ανέβηκε στο 19,2%, από 18,5% τον Ιανουάριο, επισημαίνει το AFP.

Κάνοντας αναφορά στην ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, το δημοσίευμα σημειώνει: «Αναλυτές πιστεύουν ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στην επιπλέον φορολόγηση της μεσαίας τάξης, που ήδη είχε αποδυναμωθεί από την κρίση».

Πηγή: iefimerida.gr