«Ο τόπος μου μας λέει την ιστορία του»

lipasmata sunset

Γιορτή παιδικού παραμυθιού στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θεωρώντας ότι το παραμύθι συμβάλλει στη νοητική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, διοργανώνει για 15η συνεχή χρονιά τη Γιορτή Παιδικού Παραμυθιού, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στην πλατεία Πόντου στη Χαραυγή, στις 7 μ.μ. Στο πλαίσιο της γιορτής θα υπάρξουν βραβεύσεις σχολείων, καθώς και παιδική παράσταση. Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντ. Σαμαράκης (Μ. Ασίας 24).

Το παραμύθι έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στον ψυχισμό του παιδιού και στην καλλιέργεια του, διότι περιέχει στοιχεία και χαρακτήρες μέσα από τα οποία το παιδί ταυτίζεται, εκφράζεται και διαχειρίζεται ασυνείδητα κομμάτια του ψυχικού του κόσμου. Ο κόσμος του παραμυθιού, βοηθά το παιδί να διεγείρει και να δοκιμάσει τα συναισθήματα του, την φαντασία του και την δημιουργική του σκέψη. Μέσα από το παραμύθι το παιδί δημιουργεί εικόνες και ιδέες, ταυτίζεται με διάφορους χαρακτήρες μέσα από τους οποίους μπορεί να εκφραστεί και να διαχειριστεί κομμάτια του ψυχισμού του.
Επιπλέον, έχει σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του και διαμορφώνει την κοινωνική του συμπεριφορά, εκτιμώντας την δύναμη της αγάπης, αλληλεγγύης, συμπαράστασης, κατανόησης, αλληλοβοήθειας κ.ά.

Το φετινό θέμα της Γιορτής είναι «Ο τόπος μου μας λέει την ιστορία του».

Στόχος του φετινού διαγωνισμού είναι να συνδεθεί η τοπική ιστορία και η μυθοπλασία με την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να αναδειχθούν τρόποι σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν. 'Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν την ιστορία του τόπου τους, να εμπνευστούν απ’ αυτή και να δημιουργήσουν.