Περί συγκεντρώσεων στον Πειραιά

tsipras peiraia sygkentrosh

Μια ιστορική αναδρομή με αφορμή τη συγκέντρωση Τσίπρα-Μπελαβίλα την Κυριακή το βράδυ στο Πασαλιμάνι – Ο Χρήστος Φωτίου θυμάται για το Portnet


Αντιφατικές και αμφιλεγόμενες είναι οι εντυπώσεις που άφησε η προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που προλόγισε ο Νίκος Μπελαβίλας, ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι.

Αναμφισβήτητα, η ίδια η ομιλία του Νίκου Μπελαβίλα, ήταν καλά δομημένη και παρά το ότι ακολούθησε το στρατηγικό αφήγημα της επίθεσης στους «ολιγάρχες», εμπεριείχε και έντονα συγκινησιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων κορυφαία ήταν εκείνα που αφορούσαν Πειραιώτες αγωνιστές της Αριστεράς, με ξεχωριστή αναφορά στον μακαρίτη, Μακρονησιώτη πατέρα του Γιώργη Μπελαβίλα.
Αντίθετα η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κινήθηκε σε ένα συμβατικό, όσο και αναμενόμενο επίπεδο.

Όμως το αμφιλεγόμενο του πράγματος δεν αφορά τα όσα ειπώθηκαν, αλλά το αν έπρεπε να γίνει αυτή η συγκέντρωση, ήταν επιτυχημένη ή όχι.
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με τα οποία επικοινώνησε το Portnet, εξέφραζαν δύο απόψεις. Η μία παραδεχόταν ότι το πλήθος που συγκεντρώθηκε δεν ήταν μεγάλο, για κυβερνών κόμμα. Η άλλη άποψη όμως, έλεγε ότι το τόλμημα ήταν θαρραλέο. Αφού σπάνια στον Πειραιά γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις.

Αυτό το τελευταίο μας θύμισε την περίφημη προδικτατορική ρήση των στελεχών της ΕΔΑ: «Ο Πειραιάς δεν δίνει μεγάλες συγκεντρώσεις»! Και μας παρώθησε να απευθυνθούμε στη ζωντανή Ιστορία του Πειραιά, τον πρώην Δήμαρχο, Βουλευτή, Υπουργό και Νομάρχη Χρήστο Φωτίου, ο οποίος έκανε για χάρη του Portnet μια ιστορική αναδρομή 60 ετών στις λίγες, αλλά ξεχωριστές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στο μεγάλο λιμάνι.

Θυμάται λοιπόν ο Χρήστος Φωτίου ότι μια μεγάλη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κοραή το 1956 με κεντρικό ομιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε στην «Δημοκρατική Παράταξη», την οποία υποστήριξε στις εκλογές εκείνες και η ΕΔΑ.

Ακόμη μεγαλύτερη, πάλι στην πλατεία Κοραή, ήταν η συγκέντρωση της -αυτόνομης πλέον- ΕΔΑ το 1958, με κεντρικό ομιλητή τον Ιωάννη Πασαλίδη. Είναι οι εκλογές που η ΕΔΑ κάνει την μεγάλη έκπληξη και με 25% αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση! Λεπτομέρεια: Ο νεαρός δικηγόρος Χρήστος Φωτίου είχε προσφωνήσει και καλέσει στο βήμα τον Πρόεδρο της ΕΔΑ…

Ο συνομιλητής μας θυμάται και παραδέχεται ότι μια αρκετά καλή, αλλά όχι τόσο μεγάλη συγκέντρωση, πάντα στην πλατεία Κοραή, έκανε το 1961 ο Σπύρος Μαρκεζίνης με το «Κόμμα Προοδευτικών», προσθέτει δε ότι μεγάλη συγκέντρωση, διαμαρτυρίας, έγινε και το 1963, μετά τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του Πειραιώτη βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Τα γερόντια ξέρουν να μετρούν μα δεν μπορούν, οι νέοι μπορούν μα δεν ξέρουν», λέει με μια αίσθηση αυτοσαρκασμού, μια ποιότητα που τον χαρακτηρίζει. Θυμίζει ότι υπήρξαν ευκαιρίες και αφορμές για μεγάλες συγκεντρώσεις, που στον Πειραιά δεν έγιναν. Για παράδειγμα το 1978, στις δημοτικές εκλογές που χάρη στην συστράτευση όλων δεν εκλέχτηκε ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης, η συγκέντρωση δεν ήταν μεγάλη. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην αντιχουντική εκείνη πανστρατιά συμμετείχαν οι πάντες, στο μπαλκόνι δε ανέβηκαν και μίλησαν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, η Μελίνα Μερκούρη, Ο Γιάγκος Πεσματζόγλου, αλλά ακόμη και ο δεξιός Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Μεγάλη ήταν μια αντισυγκέντρωση που έγινε το 1974 κατά της παρουσίας του Πέτρου Γαρουφαλλιά, που με το κόμμα του εξέφραζε τα βασιλοχουντικά υπολείμματα της εποχής. Ήταν μια συγκέντρωση που με σημερινούς όρους θα λέγαμε συνιστούσε ένα πολιτικό bulling εις βάρος του Γαρουφαλλιά, αφού κυριαρχούσαν συνθήματα όπως «Πέτρο κουνήσου, σου τρώνε το Πουλί σου», ενώ αυθόρμητα νεολαίοι όλων των αποχρώσεων είχαν συρρεύσει έξω από το «Αττικόν», τον κινηματογράφο κάτω από την Ασφάλεια, όπου θα μιλούσε, εκφράζοντας το αντιχουντικό αίσθημα της εποχής.
Η συγκέντρωση του Γαρουφαλλιά δεν πραγματοποιήθηκε, η αντισυγκέντρωση ήταν σχετικά μεγάλη, αλλά όπως θυμάται ο Χρήστος Φωτίου, όχι τεράστια και οπωσδήποτε πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι είχε μεσολαβήσει η επτάχρονη δικτατορία όπου συγκεντρώσεις φυσικά δεν πραγματοποιούνταν και ο κόσμος ήθελε να εκτονωθεί.

Προσπαθήσαμε να παρασύρουμε τον συνομιλητή μας σε μια σύγκριση όλων εκείνων των συγκεντρώσεων με την ανεπανάληπτη συγκέντρωση υποδοχής του Λάγιος Ντέταρι στον Πειραιά το 1988. Το απέφυγε, λέγοντας ότι δεν ήταν εκεί, δεν την παρακολούθησε. Παλιά στελέχη της ΕΑΡ, κάποια εκ των οποίων σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχονται ότι τέτοια συγκέντρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον Πειραιά. Ίσως πάνω από 10.000 Πειραιώτες αποθέωσαν το μεγαλύτερο δεκάρι της εποχής που έφερε στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Κοσκωτάς και παρουσίασε από τον πρώτο όροφο του Δημαρχείου, μαζί με τον τότε δήμαρχο Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το βράδυ στο Πασαλιμάνι, ήταν μια τολμηρή επιλογή, που πάντως εμπεριέχει το ρίσκο της σύγκρισης με τη συγκέντρωση που οργανώνει περίπου στον ίδιο χώρο την Παρασκευή ο Γιάννης Μώραλης.

Attachments:
Download this file (Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.doc)Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ[Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ]34 kB