Παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά

gavrilis dourou

Ρένα Δούρου: Μεροληπτούμε υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης με κοινωνικό πρόσημο

Για «απολογισμό 4.5 ετών σκληρής δουλειάς» για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που μπορούν να απελευθερώσουν την τεράστια δυναμική της πόλης του Πειραιά, έκανε λόγο η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, το βράδυ της Τρίτης στην παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του «Ράλλειου Γυμνασίου - Λυκείου».

“Ο Πειραιάς πρέπει να γίνει ένα πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο - στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς δουλέψαμε στην Περιφέρεια Αττικής”

«Ένα σημείο αναφοράς του οποίου η προστιθέμενη υπεραξία υπερβαίνει κατά πολύ το τοπικό επίπεδο, δεν αφορά μόνο την Αττική, αλλά την πατρίδα ολόκληρη» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο Πειραιάς, χωρίς υπερβολή «αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της πατρίδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο Πειραιάς πρέπει να γίνει ένα πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο, ένα μεγάλο και σύγχρονο διεθνές λιμάνι, μια πόλη για όλους τους πολίτες, ανοικτή, πλουραλιστική, ισότιμος πόλος στη σχέση της με την Αθήνα. Μια πόλη αντάξια των δημοκρατικών της παραδόσεων». «Στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς δουλέψαμε στην Περιφέρεια Αττικής, υλοποιώντας τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει το 2014, τηρώντας το συμβόλαιο που είχαμε υπογράψει με τους πολίτες», σημείωσε η Ρένα Δούρου.

“Οι δεσμεύσεις μας είχαν νόημα και απέκτησαν αξία μέσα από το έργο μας”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης περιέγραψε αναλυτικά το ορατό και μετρήσιμο έργο που έχει γίνει προς όφελος των πολιτών όλων των Δήμων της ΠΕ Πειραιά μέσα σε δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «οι δεσμεύσεις μας είχαν νόημα και απέκτησαν αξία μέσα από το έργο μας».
Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε όλα τα επίπεδα «καταφέραμε πολλά» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη στην προσπάθεια διαρκείας «για να αλλάξει πρόσωπο ο Πειραιάς, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». «Μέσα από τη στήριξη της Γαλάζιας Οικονομίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Μέσα από τη στήριξη του τουρισμού, του πολιτισμού».

Η Ρένα Δούρου παρέθεσε τρία εμβληματικά παραδείγματα «ενδεικτικά της φιλοσοφίας της πολιτικής μας και του τρόπου δουλειάς μας»:
1. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο και ένα κρίσιμο εργαλείο που αλλάζουν τον Πειραιά. Μιλάμε για χρήματα που διασφάλισε η Περιφέρεια, και οφείλει να διαχειριστεί ο Δήμος, για την κοινωνία, για την επιχειρηματικότητα, για την πόλη. Και φυσικά δεν πρόκειται για μια αποσπασματική απόφαση. Βρίσκεται σε σχέση απόλυτης συνάφειας με τα έργα ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, αλλά και με το πρόγραμμα ύψους 105 εκατ. ευρώ για έργα στους Δήμους της Β’ Πειραιά που χρηματοδοτούμε από δικούς μας πόρους, της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.
2. Το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίου ευρώ. Παράδειγμα που επίσης συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της πολιτικής μας και τον τρόπο παρέμβασής μας, σε μια πόλη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Πειραιά. Μια πρότυπη, και για τα ευρωπαϊκά και για τα εθνικά δεδομένα, προσπάθεια, η οποία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις προκλήσεις της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της έρευνας, στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη ανάγκη. Την ανάγκη εκκόλαψης νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας.
3. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Έχουμε εξασφαλίσει τη λειτουργία του μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με 1.180.000 ευρώ. Παράδειγμα που αφορά στον Πολιτισμό, έναν τομέα στον οποίο έχουμε αναπτύξει μια νέα σχέση με όλους τους Δήμους της Αττικής. Ειδικά στον Πειραιά, στηρίζουμε έναν εμβληματικό θεσμό, με ακτινοβολία πέρα από τα τοπικά όρια της πόλης. Ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού για όλη την Ελλάδα. Έναν θεσμό με σημαντική παράδοση και εξίσου σημαντικούς ορίζοντες. Για να μπορέσει, για παράδειγμα, να θέσει απρόσκοπτα σε εφαρμογή, αυτό που ο καλλιτεχνικός του Διευθυντής, Νίκος Διαμαντής, ονομάζει "μοντέλο συμμετοχικού ουμανισμού", ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικό και ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Πολιτισμό, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παρωπίδες.

Μεροληπτούμε υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης των πολλών

«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια μεροληπτούμε. Μεροληπτούμε υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης με κοινωνικό πρόσημο, υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης που δημιουργεί ένα οικοσύστημα ευκαιριών για τους νέους, υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης των πολλών», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής. «Και το παράδειγμα του Πειραιά, όπου συμβάλλουμε συστηματικά για την ανάδειξη όλου του δυναμικού του, είναι χαρακτηριστικό, αυτή της... ‘μεροληψίας’ μας για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

eep logo