Με την πνοή του ανέμου…

istio foro

Το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη φιλοξενεί εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας

Το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 6 το απόγευμα που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η εκδήλωση έχει τίτλο "Με την πνοή του ανέμου…Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα"

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

– Το αρχαίο ύφασμα και η τέχνη της κατασκευής του ιστίου. Η χρήση του ιστίου στην αρχαία Ελλάδα και ο λόγος δεν έχουμε σήμερα ευρήματα ιστίου από αρχαίο πολεμικό πλοίο. Τι έκαναν τα πανιά που δεν χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

– Η ιστορία του ιστίου από το 1700 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: η τέχνη της κατασκευής, τα εργαλεία και τα προβλήματα που προέκυπταν.

– Σχεδιασμός και κατασκευή ιστίου σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ιστιοράφου.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί μικρή έκθεση από παραδοσιακά εργαλεία για την κατασκευή ιστίου καθώς και δείγματα πανιών.

Ομιλητές

Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη, Αρχαιολόγος με ειδίκευση στο αρχαιολογικό ύφασμα. Διδάσκουσα Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος ΑRTEX Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφέας, Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας

Νικόλαος Βλαβιανός, European Maritime Ηeritage, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής & Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας»

Θάνος Βακαλόπουλος, Σχεδιαστής-Κατασκευαστής Ιστίων

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.

Είσοδος ελεύθερη