Σε πλήρη εγκατάλειψη το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού

perivallontiko parko sxistou

Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου

Ερώτηση σχετικά με την εγκατάλειψη του Πάρκου Σχιστού κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, το περιβαλλοντικό πάρκο Σχιστού, έκτασης 500 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το 1988 και ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα. Το κόστος του ανήλθε περίπου στα 12 εκ. ευρώ και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική.
Δυστυχώς το πάρκο τρεις δεκαετίες μετά την κατασκευή του, εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο. Τα κτίρια, οι υποδομές και οι παιδικές χαρές καταστράφηκαν εξαιτίας της κρατικής και τοπικής εγκατάλειψης. Μάλιστα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος είναι ο φορέας διαχείρισής του, εξακολουθεί να καταβάλλει ενοίκιο 1200€ στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστική Περιουσίας) καθώς ο χώρος ανήκει στην Εκκλησία, για έναν χώρο εγκαταλελειμμένο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται.

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει ανάγκη από χώρους αναψυχής και πρασίνου, όπως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, ενώ είναι αδιανόητο να αφήνουμε όλη αυτή την έκταση να ρημάζει.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ρωτά τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών:
1. Τι πρόκειται να πράξουν, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού;
2. Υπάρχει κάποιο πλάνο αξιοποίησής του;
3. Εξετάζει την αλλαγή του φορά διαχείρισης εφόσον τόσα χρόνια ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε;