Το ΕΒΕΠ σχολιάζει την απόφαση της ΕΕ να βάλει τέλος στην αλλαγή ώρας το 2021

evep

«Κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021 στην ΕΕ και με απόφαση κάθε κράτους η επιλογή χειμερινής ή θερινής ώρας το 2020»

Η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26/3/19, σημαίνει ότι η αλλαγή ώρας θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ε.Ε. που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα ή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021 για όσες χώρες διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα. Με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού «TRAN» για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα, αλλά από το 2021. Τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής πάντως, η ώρα θα αλλάξει. Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Επομένως την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00. Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.

Το 2018, το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, αναφέροντας μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ. Κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να επιλέξει εάν από το 2021 θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν και να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2020. Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκ. άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:

την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία.

Πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ όπου θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών - μελών. Σημειώνεται πάντως, ότι με δεδομένο η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει εφαρμογή από το 2021, αυτή την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 τα ξημερώματα, η ώρα θα αλλάξει ως συνήθως και τα ρολόγια θα δείξουν μία ώρα μπροστά.
Καλή μας ώρα!

eep logo