Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους - μουσεία στους μαθητές των ΣΔΕ

stamataki eleni 3

Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ελένη Σταματάκη προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας

Με ερώτησή της προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Πειραιά Ελένη Σταματάκη ζητά μαζί με ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «Χορήγηση δωρεάν εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους- μουσεία στους/στις εκπαιδευόμενους/ες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας».

Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για την καταπολέμηση του μορφωτικού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Απευθύνεται σε ενήλικα άτομα τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και δίνει τη δυνατότητα απόκτησης βασικών προσόντων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων σε θέματα πολιτισμού, καθώς επίσης προετοιμάζει τα άτομα για την εργασιακή ζωή.
Καθώς όμως, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν έχουν τη μέριμνα που έχει ένας ανήλικος μαθητής της τυπικής εκπαίδευσης. Παρόλο, λοιπόν, που ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος είναι να αποκτήσουν πολιτιστική παιδεία τα ενήλικα άτομα που επιλέγουν να ενταχθούν ξανά στην Εκπαίδευση, δεν είναι θεσπισμένο το δικαίωμά των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας να επισκέπτονται τα μουσεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης. Αλλά και μεμονωμένα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους ενήλικους/ες εκπαιδευόμενους/ες, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για ανηλίκους και για φοιτητές και σπουδαστές.
Με βάση το ΦΕΚ 2916 Β /31-12-2015 απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου σε μνημεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους και μουσεία νέοι και νέες ηλικίας έως 18 ετών, φοιτήτριες και φοιτητές και σπουδάστριες και σπουδαστές, καθώς και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις επισκέψεις σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.
Επειδή η επίσκεψη σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους είναι συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας .
Επειδή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας φοιτούν ενήλικες εργαζόμενοι/ες, που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και συχνά ανήκουν σε πολιτισμικές μειονότητες ή είναι μετανάστες/τριες, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ένταξή τους η γνωριμία με την πολιτισμική μας κληρονομιά
Επειδή το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου θα ενθαρρύνει τους μαθητές των ΣΔΕ να επισκεφθούν, μαζί με τις οικογένειές τους, μουσεία και μνημεία.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι προτίθενται να πράξουν ώστε οι εκπαιδευόμενοι/ες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας να έχον ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, μνημεία ή ιστορικούς τόπους ως μεμονωμένα άτομα, αντίστοιχα με τους ανήλικους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές;
Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας να επισκέπτονται μουσεία, μεμονωμένα μνημεία ή ιστορικούς τόπους»;

eep logo