Στη μάχη κατά της Ενδομητρίωσης η Ελλάδα και ο Δήμος Πειραιά

george hilaris endo photo

Συνέντευξη του Γ.Χείλαρη, επικεφαλής για την Ελλάδα του παγκόσμιου κινήματος κατά της Ενδομητρίωσης, Endomarch

Το Piraeus Night Run/Walk 2019 θα διοργανωθεί στον Δήμο Πειραιά

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται από μια χρόνια γυναικολογική πάθηση, την Ενδομητρίωση, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτή.

Ο κος Γεώργιος Χείλαρης είναι χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος και έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την πάθηση, ενώ είναι επικεφαλής για την Ελλάδα του παγκόσμιου κινήματος κατά της Ενδομητρίωσης, Endomarch, αλλά και της ΑμΚΕ «AWARE» η οποία ασχολείται στη χώρα μας με την ενημέρωση και την πρόληψη των χρόνιων γυναικολογικών παθήσεων.
Στη συνέντευξή του ο κος Χείλαρης μας ενημερώνει σχετικά με την Ενδομητρίωση, το Endomarch και τις προσπάθειες που έχουν αρχίσει να γίνονται στην Ελλάδα για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της Ενδομητρίωσης.

Κύριε Χείλαρη εξηγήστε μας με λίγα λόγια τι είναι η Ενδομητρίωση;
Η Ενδομητρίωση είναι ουσιαστικά η παρουσία και εμφύτευση του ιστού που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικού της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) σε θέσεις στην κοιλιά και στην λεκάνη των γυναικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.
Η πάθηση αυτή είναι χρόνια και εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή πάνω από 175 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου ή κατά την επαφή (ειδικά στην βαθιά διείσδυση) αλλά μπορεί και να είναι ένας μόνιμος πόνος στη λεκάνη. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση αφορά στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος δεν προϋπήρχε από τα πρώτα αναπαραγωγικά χρόνια (δηλαδή, από την έναρξη της περιόδου) αλλά εμφανίστηκε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα μηνών ή τελευταίων ένα με δύο ετών. Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο αλλά θα πρέπει να υποπτευόμαστε την ενδομητρίωση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σε αυτές που δεν έχουν κάνει παιδιά.
Το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα.

Πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα αυτά και πως γίνεται η διάγνωση;
Δυστυχώς τα συμπτώματα της Ενδομητρίωσης μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αγνοηθούν επειδή δεν είναι έντονα, είτε ακόμη να παρερμηνευτούν και να θεωρηθούν φυσιολογικά. Η έκταση της Ενδομητρίωσης σε μια γυναίκα δεν έχει σχέση με την ένταση των συμπτωμάτων. Γυναίκες με εκτεταμένη Ενδομητρίωση έχουν κάποιες φορές ελάχιστες ενοχλήσεις και άλλες με μικρή έκταση της πάθησης υποφέρουν από οξείς πόνους και έντονα συμπτώματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν δύσκολη τη διάγνωση, με αποτέλεσμα να μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6 χρόνια μέχρι να γίνει τελικά η διάγνωση.

Πως αντιμετωπίζεται η Ενδομητρίωση;
Η θεραπεία της Ενδομητρίωσης είναι κυρίως χειρουργική και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό γίνεται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, δηλαδή με λαπαροσκοπική ή και ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική.
Ουσιαστικά η θεραπεία της Ενδομητρίωσης βασίζεται στο να αφαιρεθούν ιδανικά όλες οι εστίες της Ενδομητρίωσης.
Το πλεονέκτημα όμως για την ασθενή που έχουν οι εξειδικευμένοι χειρουργοί είναι ότι επειδή έχουν ομάδες πολλών χειρουργικών ειδικοτήτων μπορούν να αφαιρέσουν και εστίες που βρίσκονται σε μη εμφανή σημεία όπως είναι τα αγγεία και τα νεύρα, το παχύ έντερο και η ουροδόχος κύστη και σε αλλά όργανα της κοιλιάς.
Αφαιρώντας τις εστίες αυτές η ένταση των συμπτωμάτων υποχωρεί σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Γνωρίζουμε για το Παγκόσμιο Κίνημα κατά της Ενδομητρίωσης. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Το κίνημα ονομάζεται Endomarch και σκοπός του είναι η ενημέρωση του κόσμου για την πάθηση. Η όλη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Stanford και τον καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου, τον κ. Camran Nezhat, το 2014. Από της ΗΠΑ το κίνημα εξαπλώθηκε σε πάνω από 63 χώρες-πόλεις του κόσμου. Οι ενημερωτικές καμπάνιες κυρίως το μήνα Μάρτιο που είναι και ο μήνας «Ευαισθητοποίησης για την Ενδομητρίωση» παγκοσμίως, αλλά και όλες οι δράσεις που διοργανώνονται από το Κίνημα, γίνονται από εθελοντές με σκοπό να βγει προς τα έξω επικοινωνιακά το πρόβλημα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ποιες είναι οι εξελίξεις;
Το κίνημα Endomarch έχει εκπροσώπηση και στην Ελλάδα και έχω τη χαρά και παράλληλα την τιμή να είμαι Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής. Η «Aware» που είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία δημιουργήσαμε έχει αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτές εκτός από την Ενδομητρίωση θα αφορούν σύντομα και σε άλλες χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις (όπως οι γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο).

Μία από τις δράσεις σας είναι το Piraeus Night Run/Walk 2019 που θα διοργανωθεί στον ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. Τι ακριβώς είναι αυτή η εκδήλωση;
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις/μέλη του Παγκοσμίου αυτού Κινήματος Δράσεις που σκοπό έχουν να κάνουν ευρύτερα γνωστή την Ενδομητρίωση. Στην Ελλάδα θα γίνει για τέταρτη φορά το Run/Walk. Φέτος και πάλι στους δρόμους του Δήμου Πειραιά, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά που αποφάσισε να στηρίξει και πάλι ενεργά τον σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα Night event. Ο αγώνας και ο περίπατος θα διεξαχθούν το Σάββατο 13 Απριλίου με σημείο εκκίνησης το Στάδιο Καραϊσκάκη! Φυσικά σε αυτόν τον Αγώνα σημασία θα έχει κυρίως το μήνυμα που επιδιώκουμε να βγάλουμε προς τα έξω επικοινωνιακά και το οποίο αφορά στη μάχη κατά της Ενδομητρίωσης.

Θα θέλατε να προσθέσουμε κάτι κλείνοντας;
Έχοντας αφιερώσει πολύ κόπο, αγάπη και φροντίδα στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, θα αισθανθούμε μεγάλη χαρά αν μέσω αυτού του αγώνα καταφέρουμε να βοηθήσουμε να διαγνωστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, πιο έγκαιρα, πριν χάσουν πολύτιμο χρόνο. Και φυσικά να ενημερωθούν όσο περισσότεροι συμπολίτες μας για αυτή την παρεξηγημένη πάθηση.

Θα ήθελα τέλος για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη για τη πολύτιμη βοήθειά τους και την υποστήριξη στον σκοπό μας. Χωρίς αυτούς θα ήταν ουσιαστικά ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Όλη η ομάδα της Aware & του Endomarch Greece θα θέλαμε επίσης να ζητήσουμε από τους δημότες αλλά και γενικότερα απ’ όλο τον κόσμο να δώσει το «παρών» στον αγώνα δρόμου και στον περίπατο προκειμένου να βγάλουμε προς τα έξω αυτό το ισχυρό μήνυμα. Η Ενδομητρίωση είναι κάτι που μας αφορά όλους άμεσα ή έμμεσα. Ευχόμαστε η πρωτοβουλία του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ και η άμεση βοήθεια που έδειξε ο Δήμαρχος στην προσπάθεια αυτή να βρει αρκετούς μιμητές και σε άλλους Δήμους για παρόμοιες Δράσεις που αφορούν τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις.