Περιοδεία Μανωλάκου – Πρωτούλη στην Πειραϊκή

manolakou protoulis peiraiki

Συνομιλίες με εργαζομένους και κατοίκους για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά

 

Περιοδεία στην Πειραϊκή πραγματοποίησαν το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου οι Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Στην περιοδεία συνομίλησαν με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, με κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση να αποτελούν τα σχέδια και οι εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις οικογένειες στη Καλλίπολη και τη Φρεαττύδα είναι το Master Plan της Cosco το οποίο προβλέπει την προέκταση του λιμανιού προς την Πειραϊκή. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η κατασκευή τεράστιων πολυκαταστημάτων στην Πειραϊκή, αλλά και νέων προβλητών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες της κρουαζιέρας, γενικότερα το τουριστικό κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν έντονα την αντίδραση τους σε αυτά τα σχέδια, καθώς θα οδηγήσουν στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και την υποβάθμιση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Θεμιστόκλεια Τείχη κ.α.) Ακόμα θα «κλείσουν» και μια από τις τελευταίες διεξόδους των κατοίκων προς τη θάλασσα, τη στιγμή που μένουν δίπλα σε αυτή!

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι όλο αυτό το διάστημα για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της Cosco. Υπενθύμισαν ότι οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ έχουν βρεθεί δίπλα στους κατοίκους και έχουν υποστηρίξει τα αιτήματά τους. Ακόμα, τόνισαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια σε αυτά τα σχέδια το επόμενο διάστημα. Να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός στην προσωρινή αναστολή της υλοποίησης τους.
Ιδιαίτερα ανέδειξαν στους εργαζομένους ότι όσον αφορά στο λιμάνι του Πειραιά είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι ανάμεσα σε αμερικανικά και κινεζικά κεφάλαια, παζάρι στο οποίο η κυβέρνηση κάνει τον «τροχονόμο», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Οι υποψήφιοι τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια ανάμεσα στον δήμαρχο και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο του Πειραιά, την περιφέρεια και την κυβέρνηση όσον αφορά στην βασική στρατηγική της καπιταλιστικής αξιοποίησης του λιμανιού. Αξιοποίηση που με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία σημαίνει: έργα με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, ατυχήματα σε χώρους δουλειάς, εντατικοποίηση, καταστολή. Κάλεσαν τον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση των αστικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια, όπου στην ουσία στηρίζουν τα διάφορα επενδυτικά σχέδια παρά τις υποτιθέμενες διαφορές τους.

Επισήμαναν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν εκφράσει ρητά κι χωρίς περιστροφές την αντίθεσή τους τόσο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, όσο και στο επενδυτικό σχέδιο (masterplan) της Cosco. Αγωνίζονται για ένα λιμάνι – λαϊκή περιουσία το οποίο μόνο τότε μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες του Πειραιά.
Τέλος, οι δύο υποψήφιοι κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση της φτώχειας και της ανεργίας. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές μάχες, ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η δική τους φωνή και δυναμώσουν οι αγώνες τους.

eep logo