Η Τ.Ε. του ΚΚΕ στον Πειραιά για τις εξελίξεις στο λιμάνι

limani peiraia krouaziera

Σχόλιο για της απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων

 

Η απόφαση της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ για το λιμάνι του Πειραιά. Δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα από την καπιταλιστική ανάπτυξη του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, από την απόφαση της ΕΣΑΛ για υποχρεωτικές και προαιρετικές επενδύσεις για την Cosco, επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω:
• Υπάρχει ένα παζάρι σε εξέλιξη ανάμεσα ΗΠΑ - Κίνα και τα μονοπώλιά τους, παζάρι στο οποίο η κυβέρνηση κάνει τον «τροχονόμο», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αυτό το παζάρι εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας και τα παιδιά μας.
• Υπάρχει πλήρης σύμπνοια ανάμεσα σε δήμαρχο και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο του Πειραιά, περιφέρεια, κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι συμφωνούν στη βασική στρατηγική της καπιταλιστικής αξιοποίησης του λιμανιού. Ανάπτυξη που με βάση την πείρα μας σημαίνει: έργα με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, ατυχήματα σε χώρους δουλειάς, εντατικοποίηση, καταστολή.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του τόσο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, όσο και στο επενδυτικό σχέδιο (masterplan) της Cosco, με καθαρές κουβέντες και χωρίς μισόλογα.

Το λιμάνι του Πειραιά, συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας, μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία. Μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της και θέσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Καλούμε το λαό του Πειραιά να μη συμβιβαστεί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτώχειας και ανεργίας, αλλά να ενισχύσει τη φωνή του ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.

eep logo