Δικαίωμα εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μαθητών ΣΔΕ

mouseio akropolis esoteriko

Παρέμβαση της βουλευτή Ελένης Σταματάκη στην επιτροπή ισότητας των φύλων

Σε παρέμβασή της στην επιτροπή ισότητας των φύλων στις 6 Φεβρουαρίου 2019, η βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, κατέθεσε πρόταση χορήγησης δικαιώματος ελεύθερης εισόδου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις μαθήτριες και τους μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ως μέσο καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Απευθύνεται σε ενήλικα άτομα τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και δίνει τη δυνατότητα απόκτησης βασικών προσόντων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων σε θέματα πολιτισμού, καθώς επίσης προετοιμάζει τα άτομα για την εργασιακή ζωή.
Καθώς όμως, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν έχουν τη μέριμνα που έχει ένας ανήλικος μαθητής. Παρόλο, λοιπόν, που ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος είναι να αποκτήσουν πολιτιστική παιδεία τα ενήλικα άτομα που επιλέγουν να ενταχθούν ξανά στην εκπαίδευση, δεν είναι θεσπισμένο το δικαίωμα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας να επισκέπτονται τα μουσεία με ίδιους όρους με τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης. Αλλά και μεμονωμένα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους ενήλικους μαθητές, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για ανηλίκους και για φοιτητές και σπουδαστές.
Με βάση το ΦΕΚ 2916 Β /31-12-2015 απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου σε μνημεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους και μουσεία νέοι και νέες ηλικίας έως 18 ετών, φοιτήτριες και φοιτητές και σπουδάστριες και σπουδαστές, καθώς και συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.

Με την επίδειξη του απαραίτητου πιστοποιητικού που θα παρέχει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, θα μπορούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου. Αυτό θα ενθάρρυνε αυτούς τους ανθρώπους να επισκεφθούν, μαζί με τις οικογένειές τους, μουσεία και μνημεία.

Ιδιαίτερα, για τις γυναίκες που είτε στράφηκαν πρόωρα στη φροντίδα της οικογένειας, είτε για άλλους λόγους δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση είναι μια σημαντική διέξοδος προς τον πολιτισμό.

eep logo