Τιμή στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο

vlaxakos mnimh vlaxakou

Επιμνημόσυνη δέηση από τον Δήμο Πειραιά

Επιμνημόσυνη δέηση, τέλεσε ο Δήμος Πειραιά, στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και 'Εκτορα Γιαλοψό.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρ. πλατεία Τερψιθέας), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, παρουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, των αρχών και φορέων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε: «Φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων, 23 χρόνια από την τραγική νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Ο Πειραιάς εκείνο το ξημέρωμα έχασε ένα δικό του παιδί, τον αξιωματικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκο που επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο μαζί με τον Έκτορα Γιαλοψό και τον Χριστόδουλο Καραθανάση.
Όσα χρόνια και να περάσουν, το τραγικό αυτό περιστατικό που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρη τη χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έρχονται στο νου μας όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές που βίωσε η χώρα μας στην κρίση των Ιμίων, ιδιαίτερα λόγω της τραγικής κατάληξης που είχε για τους Έλληνες αξιωματικούς μας. Η συγκίνηση, παρά τα χρόνια, παραμένει το ίδιο δυνατή.
Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, ο Δήμος Πειραιά τελεί επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, για να τιμήσει τη θυσία του, αλλά και για να τη διατηρήσει ζωντανή στη μνήμη όλων των Πειραιωτών και όλων των Ελλήνων. Τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στα νερά του Αιγαίου έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και μέσα από την ιστορία μας μαθαίνουμε, αλλά μπορούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα, γεγονότα που γίνονται στο σήμερα.
Εγώ θα ήθελα από αυτό το βήμα και αυτήν την ημέρα να ευχηθώ όλοι οι Έλληνες, πολίτες και πολιτικοί να είμαστε ενωμένοι, ειδικά σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα και η αυταπάρνηση, την οποία επέδειξαν οι ήρωες των Ιμίων να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας».

Ο αδελφός του ήρωα κ. Νικόλαος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:
«Σε μία συγκυρία εθνικής ταπείνωσης που η πολιτική ηγεσία της χώρας μας καλύπτεται από ένα πέπλο εθελοτυφλίας της ιστορικής κληρονομιάς των προγόνων μας, η σημερινή ημέρα μνήμης των τριών ηρώων υπενθυμίζει ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες δεν αποδέχονται την παραχώρηση της εθνικής τους ταυτότητας. Τρία νέα παιδιά, λαμπροί αξιωματικοί, προσέφεραν στην πατρίδα ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, καθιστώντας σαφή τη συνοριακή υπόσταση της Ελλάδας μας. Μιας Ελλάδας που θα κοσμούν πάντοτε τέτοια γενναία παλικάρια. Τρεις ήρωες άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, που η σκιά τους θα φυλάσσει αιώνια όλους εμάς και θα μας θυμίζουν, όταν ηχήσουν οι σειρήνες της αμφισβήτησης, ότι το Αιγαίο είναι Ελληνικό και δεν μοιράζεται, όπως πρόσφατα έγινε με τη Μακεδονία μας. Οι δικοί μας ήρωες λοιπόν και μόνο οι δικοί μας ήρωες.
Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την τελετή μνήμης του αδελφού μου. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας».

Στεφάνια κατέθεσαν:
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων κ. Θεόδωρος Δρίτσας.
Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης.
Εκ μέρους της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Εκ μέρους του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης κ. Γρηγόριος Δεμέστιχας.
Εκ μέρους του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το στέλεχος κ. Πέτρος Βιολάκης.
Ο εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού ΓΕΝ, Υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης.
Από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Ματθιουδάκης.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης.
Εκ μέρους του Πειραϊκού Συνδέσμου, η Πρόεδρος κα Αντωνία Μεγαλοοικονόμου.
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Νικόλαος Μπιλίρης.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχάλης Αγρανιώτης.
Από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, ο Υποναύαρχος ε.α. κ. Συμεών Κωνσταντινίδης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.
Η Πρόεδρος του Μορφωτικού –Φυσιολατρικού Κοινωνικού Συλλόγου «ΦΟΙΒΟΣ» κα Δήμητρα Γκλεζάκου.
Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Καλογερόγιαννης.
Από το Σωματείο «Διόνυσος» η Πρόεδρος κα Μαργαρίτα Βέργου.
Εκ μέρους της οικογένειας, η ανιψιά του ήρωα κα Έλλη Βλαχάκου.

Επίσης, στην τελετή παρευρέθηκαν:
Οι Βουλευτές: κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Κούζηλος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης.
Οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς, Αναστάσιος Νεράντζης και Δημήτρης Καρύδης. 
Ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος. 
Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης. 
Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ.κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Κυριάκος Σιγαλάκος, Στέλιος Γαϊτανάρος και Σταύρος Βοϊδονικόλας. 
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. 
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρίες Πασχαλίνα Καλαγιά και Ευαγγελία Σαρρή και κ.κ.: Τάσος Κάρλες, Κυριάκος Μανωλάκος, Χαράλαμπος Τουμπέκης και Παναγιώτης Ρέππας. 
Οι Πρόεδροι των Β΄, Γ΄ και Ε΄ Δημοτικών Κοινοτήτων κα Ευαγγελία Αθανασίου, κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος και κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, αντίστοιχα.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος.
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κα Σοφία Σιμεωνίδου και κ. Χρήστος Μακρής. 
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Βίτσας. 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος. 
Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πειραιά κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος.Συγγενείς του ήρωα και πλήθος κόσμου.

Στην τελετή παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

 

eep logo