Η Μαρία Σταθάκη απαντά για την Βάνα Μελά και τον Δημήτρη Γκερλέ!

dhmotiko theatro peiraia skales

Το Portnet έλαβε και δημοσιεύει την παρακάτω επιστολή

«Η παρούσα επιστολή μου αποτελεί μία εξαίρεση στην τακτική μου (μας) να μην απαντάμε στις διάφορες επιθέσεις και ψευδολογίες, διότι δεν είναι αυτή η δουλειά μας, αντιθέτως έχουμε πολύ πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούμε και με αυτά να αναμετρηθούμε.
Όμως η εμμονή σας με συνεχή δημοσιεύματα με εξώθησε στην απόφαση να σας εκθέσω την άποψή μου.
Να τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Η εκάστοτε δημοτική αρχή πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους πολίτες, να λογοδοτεί σε αυτούς, να ακούει τις απόψεις τους. Η άποψή τους πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους/ες που ασχολούμαστε με τα κοινά. Φαντάζομαι ότι σε αυτό συμφωνούμε.
Η δημοτική αρχή Μώραλη, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα και άλλων προγενέστερων δημοτικών αρχών, διοίκησε σε απόσταση από τους πολίτες, αποφεύγοντας την επαφή μαζί τους. Μάλιστα επανειλημμένα ο δήμαρχος είχε εκφράσει την απαρέσκειά του για τις λαϊκές συνελεύσεις.
Έτσι μόνο ευχάριστη έκπληξη νοιώσαμε όταν ήρθε το θέμα των εκδηλώσεων-συζητήσεων του δήμου με τους κατοίκους των πέντε δημοτικών κοινοτήτων, θεωρώντας ότι θα είναι μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία με ομιλητές από όλο το φάσμα των δημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων και ότι οι πολίτες θα είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν προς όλες και να πάρουν απαντήσεις από όλες. Επειδή όμως δεν είμαστε αφελείς, ούτε καν με μνήμη χρυσόψαρου, τονίσαμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.
Η επόμενη έκπληξη δεν ήταν ευχάριστη διότι οι εκδηλώσεις μεταλλάχθηκαν σε συζήτηση με μόνο ομιλητή τον κ. Δήμαρχο με σαφέστατο προεκλογικό τόνο και περιεχόμενο και όλα αυτά με δαπάνες του Δήμου. Προφανώς αυτό είναι κάτι που σας έχει διαφύγει ή κρίνατε ότι είναι ήσσονος σημασίας.
Παρόλα αυτά τις παρακολουθούμε διότι μας αρέσει να έχουμε άμεση αντίληψη των θεμάτων και όχι σκόρπια πληροφόρηση. Ενοχλεί, το ξέρουμε, αλλά δεν πειράζει.
Βέβαια, από ανθρώπους που γνωρίζουν τις ορθές και ανοικτές διαδικασίες, που και οι ίδιοι παλιά -πολύ παλιά τις διεκδικούσαν με πάθος, όπως και το πως οργανώνεται μία πραγματικά ανοικτή συζήτηση θα περιμέναμε να ενοχλούνταν για άλλους λόγους και όχι γιατί δημοτικοί σύμβουλοι πήραν το λόγο. Αλλά βέβαια αυτά σε άλλες εποχές, υπό άλλες συνθήκες και πιθανόν σε άλλες πόλεις, τώρα στον Πειραιά επικρατούν άλλα ήθη, άλλα κριτήρια και άλλες προτεραιότητες.
Παρόλα αυτά όταν ο Δήμαρχος της πόλης σου σε μία ειλικρινή αποστροφή του λόγου του καταθέτει ότι «δεν γεννήθηκα στον Πειραιά, δε μεγάλωσα στον Πειραιά, δεν ξέρω την πόλη, αλλά με άλλα 10 άτομα είπαμε να κατέβουμε να δούμε τι γίνεται» η είδηση είναι το περιεχόμενο των δηλώσεων και όχι η αντίδραση σε αυτές. Η είδηση όμως χάθηκε μαζί και η αξιοπιστία σας και προκειμένου να ξεχαστεί καταφύγατε στη γνωστή μέθοδο των επιθέσεων κατά τη γνωστή τακτική του «πετάμε την μπάλα στην εξέδρα».
Αναρωτιέμαι λοιπόν:
Για ποιο λόγο άραγε σε μία εκδήλωση του Δήμου δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ποιο είναι εκείνο το δημοκρατικό ιδεώδες που το ορίζει έτσι;
Δεν το θεωρείτε απολύτως φυσιολογικό να αναλογιστεί κανείς πως του κ. Μώραλη και των φίλων του τους ήρθε ξαφνικά να θελήσουν να μάθουν τον Πειραιά και τέλος πάντων δεν ενοχληθήκατε από την επίθεση που δέχτηκε η κ.Βάνα Μελά από κάποιους δημοτικούς συμβούλους και μερικούς παριστάμενους (οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ήταν ολιγάριθμοι);
Το τελευταίο βέβαια ήταν αναμενόμενο, γιατί ποτέ δεν ενοχληθήκατε ούτε εσείς αλλά ούτε δυστυχώς και ο κ. Δήμαρχος, όταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μας έχουν επανειλημμένα εξυβρίσει οι σύμβουλοι του. Προφανώς διότι τα δικά μας ατομικά δικαιώματα δεν έχουν το ίδιο ειδικό βάρος με κάποιων άλλων σε αυτή την πόλη.
Συνεχίζετε δε για 7η μέρα να ασχολείστε με την αποδοκιμασία της στάσης μας στην πρόσφατη εκδήλωση του κ. Δημάρχου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «που είναι οι προπηλακισμοί ,οεο;» και οδηγείστε στο σημείο να μας μέμφεστε για ποιο λόγο δε θέσαμε αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και δε δώσαμε την ευκαιρία στο Δήμαρχο να προβάλει προς απάντησή μας το βίντεο της εκδήλωσης(!). Αφήνω ασχολίαστο το ότι αν ο Δήμαρχος προέβαινε σε τέτοια γελοία ενέργεια θα ήταν ένδειξη μεγάλου εκνευρισμού του και σας ρωτώ: πώς αν και ήσασταν παρών δεν αντιληφθήκατε τις φωνές από κάποιους από τους ολιγάριθμους παριστάμενους αλλά δυστυχώς και από δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής Μώραλη εναντίον της κας Μελά, η οποία με τον κόσμιο και ευγενή τρόπο που τη διακρίνει έθεσε το ερώτημά της και κατέθεσε την απορία της; Αυτό δεν αποτελεί λεκτική βία; Είναι για εσάς αυτός ο τρόπος μία απλή και προφανώς αποδεκτή αντιπαράθεση; Τότε τι αποτελεί για εσάς λεκτική βία; Και τέλος πάντων γιατί επιδεικνύετε αυτή την αγωνία να δικαιολογήσετε τα όσα συνέβησαν;
Διότι πρέπει να σας πω ότι με ξενίζει το γεγονός ότι δεν παρουσιάζετε τα γεγονότα, δεν ενημερώνετε τον αναγνώστη σας, αλλά παίρνετε σαφή θέση υπέρ του Δημάρχου και φυσικά εναντίον μας με επάλληλα δημοσιεύματα. Ποια ανάγκη σας οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά;
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στις δύο πλαζ της πόλης μας ποια είναι τα ψέματα που ειπώθηκαν, όταν όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι ο φερόμενος ως ο επιχειρηματίας στις πλαζ της Φρεαττύδας (τώρα πλέον μετά από μεγάλες οφειλές και διαρκείς παραβιάσεις των ρυθμίσεων αλλά και όλων των διατάξεων τόλμησε η δημοτική αρχή Μώραλη να τον διώξει) και Βοτσαλάκια δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του επί σειρά ετών; Ότι επί σειρά ετών και κατά τη θητεία όλων των δημάρχων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της οκταετίας Αγραπίδη, ο πραγματικός επιχειρηματίας λειτουργούσε καφέ-μπαρ χωρίς άδεια και με σωρεία παραβάσεων;
Ωστόσο δεν αναδείξατε ποτέ αυτό το θέμα, γιατί άραγε; Ενώ αντιθέτως το Λιμάνι της Αγωνίας έχει δώσει μάχες γι’αυτό και για την με περίεργες και γρήγορες διαδικασίες παραχώρηση των παραπάνω χώρων επί δημαρχίας Μιχαλολιάκου, αλλά ούτε και τότε αντιδράσατε. Η αλήθεια είναι ότι σπανίως αντιδράτε σε αποφάσεις των δημάρχων, ίσως γιατί βαθιά μέσα σας πιστεύετε ότι η εκάστοτε τοπική κυβέρνηση πρέπει να στηρίζεται για να περνάμε όλοι καλά. Είναι και αυτή μία άποψη και κυρίως μία διακριτή στάση ζωής.
Ρωτήστε τη δημοτική Αρχή να σας πει πόσες φορές κατά τη θητεία της ήρθε το θέμα των οφειλών των επιχειρήσεων αυτών στο δημοτικό Συμβούλιο , πόσες φορές έχουμε κατηγορήσει-αυτή είναι η ορθή λέξη-τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της επιτροπής ποιότητας ζωής για παρελκυστική τακτική και ευνοϊκή μεταχείριση. Αλλά ούτε αυτά σας απασχόλησαν ποτέ.
Τώρα όμως, ενοχληθήκατε διότι κατηγορήθηκε άδικα η επιχείρηση και μάλιστα αυτό δήθεν αποτελεί και παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων. Που το βρήκατε αυτό, από πότε η δημοσιοποίηση μίας παράνομης συμπεριφοράς αποτελεί παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, τι άραγε αποτελεί για εσάς ατομικό δικαίωμα; Δεν αποτελεί δικαίωμα το να εκφράζεις την άποψή σου και μάλιστα με στοιχεία, όπως πάντα πράττει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δ. Γκερλές και όλοι/ες μας ή το δικαίωμα για ισονομία και ισότητα σε αυτή την πόλη , όπως και σε κάθε πόλη; Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε επανειλημμένα παρουσιάσει, δεν είναι η πρώτη φορά, απλώς εσείς δεν τα είχατε αντιληφθεί (;), αν και μας παρακολουθείτε στενά.
Και τέλος γιατί «η μεταγραφή» κατά την άποψή σας, η πολυετής και άριστη συνεργασία κατά τη δική μας με τον κ. Δ. Γκερλέ-ενός δημόσιου επί δεκαετίες προσώπου στο οποίο κανείς δεν μπορεί να προσάψει το παραμικρό, ενώ σε άλλους συμβούλους ας μη το συζητάμε καλύτερα (υπάρχει και ένας διαχειριστικός έλεγχος για τον οποίο πάλι δεν είπατε κουβέντα)- είναι κατακριτέα και δεν σας ενοχλούν άλλες μεταγραφές προς το συνδυασμό του κ. Μώραλη το 2014, όπου εκτός των άλλων ακόμη και υποψήφιο του κ.Μιχαλολιάκου είδαμε τη δεύτερη Κυριακή να στηρίζει Μώραλη, αλλά και τώρα, όπου πρώην δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων αλλά και νυν τύποις δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλείς παρατάξεων, που κάνουμε μαύρα μάτια να τους δούμε και που εάν εφαρμοζόταν ο νόμος και ο κανονισμός θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί και να είχαν πάει και επίσημα σπίτι τους, προσχωρούν στο συνδυασμό του;
Γνωρίζετε ότι το δημοτικό συμβούλιο δε συνεδριάζει ποτέ με περισσότερα από 30-35 συμβούλους, το σύνηθες είναι με πολύ λιγότερα. Αλλά όλοι κρατούν την έδρα τους ως προίκα για την επερχόμενη προεκλογική και εκλογική διαδικασία. Όμως αυτά ενοχλούν μόνο εμάς τους περίεργους τύπους, για όλους τους άλλους είναι απολύτως φυσιολογικά.
Ο κ. Μώραλης όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς εμάς, χωρίς δηλαδή του «πολιτικούς κοπρίτες» δε θα έκανε σχεδόν ποτέ απαρτία στο δημοτικό συμβούλιο.
Μπήκατε με φόρα στην προεκλογική περίοδο, καταλαβαίνουμε τι θα επακολουθήσει. Δεν πειράζει, άλλωστε γνωριζόμαστε από παλιά εμείς εδώ στον Πειραιά, μόνο ο Δήμαρχος δεν μας ήξερε ούτε εμάς, ούτε την πόλη μας και θέλησε ο άνθρωπος να μας γνωρίσει. Ε και που είναι το κακό, χαρήκαμε για τη γνωριμία και ήρθε η ώρα να του πούμε αντίο.
Εσείς φυσικά μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι τότε αυτό που έχετε σχεδιάσει να κάνετε και το οποίο άλλωστε ήταν αναμενόμενο: διαρκείς επιθέσεις στο Λιμάνι της Αγωνίας (φαντάζομαι ότι ταυτίζεστε απολύτως και με το περιεχόμενο αλλά και με το ύφος και ήθος της τοποθέτησης του κ. Μαρινάκη στην πρόσφατη προεκλογική του εκδήλωση «περί πολιτικών κοπριτών» και ανθρώπων που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην πόλη) και στο συνδυασμό με υποψήφιο Δήμαρχο το Νίκο Μπελαβίλα, στον οποίο συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε και που η μεγάλη απήχησή του έχει κάνει πολλούς να στριφογυρνούν στις καρέκλες τους.
Ευχαριστώ για την (προσδοκώμενη) φιλοξενία

Μαρία Σταθάκη
Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»-δημοτική σύμβουλος.

Σ.σ. Το Portnet δημοσίευσε για λόγους δεοντολογίας την ανακοίνωση της Μ.Σταθάκη την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει

eep logo