Κ.Κατσαφάδος: Επιφυλάξεις για την αντοχή της γέφυρας της Λεωφ. Γρηγορίου Λαμπράκη

katsafados vouli 2

Από όπου θα περάσει το τραμ


Ερώτηση για την ασφάλεια της γέφυρας επί της Λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά από όπου πρόκειται να διέλθει το τραμ, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι πριν από 4 χρόνια, τον Μάιο του 2015, είχε κάνει πάλι την ίδια Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τεχνικών και πολιτών για τη συντήρηση της γέφυρας, τη στατική επάρκεια και τη φορητότητά της. Τότε, κατά την απάντησή του, ο Υπουργός κ. Σπίρτζης υπήρξε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι τα φορτία του τραμ είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα οδικής κυκλοφορίας, ότι η διέλευση του τραμ δεν προκαλεί πρόσθετες εντάσεις στον υφιστάμενο φορέα της γέφυρας, ότι η γέφυρα θεωρείται αποδεκτή για την οδική κυκλοφορία και τη διέλευση του τραμ. Μάλιστα ισχυριζόταν ότι η γέφυρα έχει συντηρηθεί και ενισχυθεί, ενώ οι εμφανείς σιδηροί οπλισμοί που παρατηρούνται σημειακά στα στοιχεία της γέφυρας, έχουν αποκαλυφθεί στο πλαίσιο αυτών των εργασιών συντήρησης.

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η έκθεση αυτοψίας της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πειραιά έρχεται να διαψεύσει το Υπουργείο, διαπιστώνοντας πληθώρα ορατών βλαβών σε δομικά στοιχεία της γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην έκθεση αναφέρονται με λεπτομέρειες όλες οι βλάβες που παρατηρούνται και εκφράζεται η εκτίμηση ότι τα δομικά στοιχεία της γέφυρας υπόκεινται σε δράση του φαινομένου της ενανθράκωσης του σκυροδέματος και της διάβρωσης των οπλισμών. Είναι δε ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο της αποκόλλησης τμημάτων σκυροδέματος και διάβρωσης των οπλισμών.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Για ποιο λόγο στην αρχική του απάντηση ο υπουργός διαβεβαίωνε πως είναι όλα καλά στη γέφυρα και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας; Σε ποια μελέτη βασίστηκε το εν λόγω συμπέρασμα και ποιος υπογράφει;
2. Με ποιον τρόπο πρόκειται να διασφαλίσει ότι δεν θα θρηνήσουμε θύματα; Ποιος εγγυάται ότι η γέφυρα είναι απολύτως ασφαλής για τη διέλευση φορτίου, όπως το τραμ και ταυτόχρονα την διέλευση πάσης φύσεως οχημάτων;

eep logo