Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Παναμά

papei mathites panama

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς η τελετή υποδοχής και το καλωσόρισμα των 17 μαθητών και των 2 συνοδών τους από τον Παναμά με αφορμή την έναρξη του εκπαιδευτικού τους προγράμματος που περιλαμβάνει την εκμάθηση ελληνικών, την εξοικείωση των μαθητών με τον ελληνικό πολιτισμό και την ανάδειξη των στενών σχέσεων Ελλάδας και Παναμά, μέσω της ναυτιλίας και της οικονομίας.

Στην τελετή συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Παντελής Παντελίδης, ο Αν. Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, κος Δημήτριος Πλευράκης, η Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, κα Christine Liakopulos de Papadikis, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πειραιά, κος Ανδρέας Βεντούρης, η Γενική Διευθύντρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πόπη Βασιλειάδου, ο Σύμβουλος Δημάρχου Πειραιά, Γεράσιμος Αγγελετάκης. Εκ μέρους της Ελληνογαλλικής σχολής Jeanne d'Arc του Πειραιά, η Γυμνασιάρχης κα Αγγελική Βώκου και η Αδελφή Αικατερίνη Περρή. Η κα Νίκη Οικονόμου, Μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα, ο Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, κος Στράτος Παπαδημητρίου και η κα Έλενα Μουρελάτου, εκπρόσωπος του Odysseus & Athena Institute.

Η συμμετοχή στη δράση στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων ομογενών 4ης γενιάς του Παναμά με την Ελλάδα, στην ανάδειξη της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής συνεργασίας ελληνικών φορέων με φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολύ-θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες και ψυχαγωγικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες να μελετήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα πολύ-επιστημονικά πεδία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της τέχνης, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.

Ο πρύτανης Άγγελος Κότιος επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επιδιώκοντας να ενισχύσει το ρόλο του ως φάρου διάδοσης της μάθησης και του πολιτισμού, φιλοξένησε την τελετή υποδοχής των μαθητών καθώς και μέρος των μαθημάτων.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών, ως δράση εξωστρέφειας και ανάπτυξης σχέσεων, πέραν από τα στενά ακαδημαϊκά όρια. Το χτίσιμο στενών σχέσεων με τις πρεσβείες χωρών όπως ο Παναμάς, προσφέρει στον πλουραλισμό των σχέσεων μεταξύ των κρατών, σε ποικίλους τομείς.

Από την πλευρά της η η Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, κα Christine Liakopulos de Papadikis, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την συνεργασία και τόνισε πως είναι ένα τεράστιο έργο μεγάλης σημασίας.

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, κος Δημήτριος Πλευράκης χαρακτήρισε την συνεργασία ως γέφυρα δύο χωρών, που έχουν μακρά παράδοση στην ναυτιλία και τη φιλία και χαρακτηριστικά είπε ότι οι πρώτοι ναυτικοί που διέσχισαν την διώρυγα του Παναμά το 1520 ήταν Έλληνες.

eep logo